Dekker leider in Tirreno

Wielrenner Erik Dekker heeft een basis gelegd voor de eindzege in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. De kopman van Rabobank heeft een voorsprong van elf seconden op de Moldaviër Ivanov. Zoetemelk was in 1985 de eerste en laatste Nederlandse winnaar van de Tirreno.

De 32-jarige Dekker moest zaterdag in een bergrit alleen de Italiaan Di Luca voor zich dulden. In de tijdrit was hij gisteren de snelste en loste hij Di Luca als klassemensleider af. De Tirreno eindigt woensdag in de Adriatische kustplaats San Benetto del Tronto.

Voor Dekker betekende de tijdritzege een bevestiging van zijn groeiende vorm. In de jaren negentig was hij nog huiverig voor de steile hellingen in de Tirreno. Sinds zijn revival in de Tour van 2000, toen hij drie etappes won, behoort hij tot de wereldtop. Vorig jaar won hij de wereldbeker.

De tijdritten van Dekker waren de afgelopen jaren voor verbetering vatbaar. Hoe harder hij in `gewone' wedstrijden ging rijden, hoe minder hij uit de voeten kon in de race tegen de klok. Hij had zich bekwaamd in bergop rijden, was een paar kilo kwijtgeraakt en miste de kracht in tijdritten. Gisteren won hij voor het eerst sinds de Ronde van Nederland in 2000 een tijdrit.

Dekker eindigde zaterdag achter Di Luca als tweede, op een achterstand van veertien seconden. Een achtervolgende groep, met daarin de Nederlander Michael Boogerd, kwam acht seconden later binnen. De Tirreno wordt meestal beslist met een paar tellen verschil. In de tijdrit versloeg Dekker gisteren Ivanov en de Amerikaan Landis.

Dekker behoort zaterdag ook tot de favorieten in de openingsklassieker Milaan-Sanremo. Dekker is een goede daler, wat van pas komt in de finale van Milaan-Sanremo. Na de slotklim van de Poggio duiken de renners steevast in sneltreinvaart naar de finish aan de Middellandse Zee.