Corus verkoopt aluminiumdivisie

Het verlieslijdende Brits-Nederlandse staalconcern Corus stoot zijn winstgevende aluminiumdivisie af. Daartoe behoort de aluminiumfabriek in Delfzijl. Corus kan de steeds sterker wordende concurrentie op de aluminiummarkt niet meer aan, zo heeft Corus vandaag in Londen bekendgemaakt.

De Corus Group leed in het afgelopen boekjaar een nettoverlies van 419 miljoen pond (671 miljoen euro) tegenover 940 miljoen pond (1,5 miljard euro) een jaar eerder. Dat kwam volgens topman Tony Pedder vooral door de voortdurende verliezen bij de staaldivisie, terwijl op aluminium en roestvrij staal nog wel winst wordt gemaakt.

Volgens de Britse pers wil Corus met de verkoop van zijn aluminiumdivisie, die goed is voor ongeveer 14 procent van de afzet, zo'n 1,6 miljard euro binnenhalen. Topman Pedder wilde hierop geen commentaar geven.

Op een persconferentie vanmorgen in Londen, waar hij de cijfers toelichtte, zei Pedder dat het afgelopen jaar een ,,zwaar jaar'' was voor Corus, ,,in het bijzonder voor onze Britse staalactiviteiten''. Pedder wijt dit aan de overcapaciteit op de mondiale staalmarkt en de zwakke verkoopprijzen.

Dat Corus zijn winstgevende aluminiumpoot verkoopt komt doordat het bedrijf wegens de ,,competitie met steeds sterker wordende marktleiders minder mogelijkheden heeft een groeistrategie na te streven''. En dat, zegt Corus, komt weer door de ,,snelheid waarmee veranderingen in de industrie plaatsvinden''.

Voorzitter Frits van Wieringen van de Europese centrale ondernemingsraad van Corus noemde vanmorgen de verkoop een ,,hele slechte zaak''. Corus verlaat daarmee de ,,multimetaalstrategie'', aldus Van Wieringen.

Volgens Arthur Bot van CNV Bedrijvenbond maakt Corus een ,,enorme U-bocht''. Corus blijft ,,nog enigszins drijven mede dankzij de revenuen van de aluminiumdivisie''. Het is volgens hem ,,nog maar de vraag of de verkoop (...) op lange termijn de winst zal brengen die Corus broodnodig heeft''. Onduidelijk is wat Corus met de opbrengst gaat doen. Zoals het er nu naar uitziet ,,stopt Corus het geld vooral in vraagtekens'', zei Bot vanmorgen.

Uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers van Corus blijkt dat Hoogovens (staal) in IJmuiden in het afgelopen jaar 6 miljoen pond (9,6 miljoen euro) verlies heeft gemaakt. In het eerste halfjaar maakte Hoogovens nog winst, maar in het tweede halfjaar sloeg de winst om in verlies.

Uitgesplitst per divisie maakte Corus op aluminium (omgerekend) 94 miljoen euro operationele winst, op roestvrij staal 5 miljoen euro operationele winst en op staal 721 miljoen euro verlies.

Bij de aluminiumdivisie, bestaande uit drie ondernemingen, werken 5.700 mensen in tien landen.