Corus profiteert van focus op staal

De rigoureuze ingrepen bij het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus konden vanochtend op instemming rekenen van de beleggers. Het noodlijdende concern, onstaan uit een fusie van Hoogovens en British Steel, kondigde aan dat de komende 2 jaar 4.000 arbeidsplaatsen verdwijnen in het kader van de eerder aangekondigde sanering. De meeste ontslagen zullen in het Verenigd Koninkrijk vallen. Daarnaast bevestigde het bedrijf dat de aluminiumdivisie in de etalage wordt gezet. Hiermee wordt gebroken met de jarenlange strategie van de voormalige Hoogovens om zowel op de staal- als aluminiummarkt actief te zijn. Analisten schatten dat de aluminiumdivisie 1,6 miljard euro waard is, ruim een derde van de huidige beurswaarde van het concern. Het aandeel ging vanochtend drie procent vooruit op 1,42 euro.

De markt reageerde aanvankelijk positief op KPN's vorderingen om zijn schuldenlast terug te brengen. Aan het eind van dit jaar moet de schuld zijn gedaald tot onder de 15 miljard euro. Op het dieptepunt had KPN circa 24 miljard aan schulden uitstaan. Vanochtend kondigde het bedrijf aan dat het resultaat exclusief afschrijvingen en rentelasten dit jaar met ten minste 10 procent zal groeien. Tegelijkertijd maakte het een recordverlies van 7,5 miljard bekend. De koers van KPN steeg aan het begin van de ochtend met 1 procent, maar noteerde rond het middaguur een half procent lager op 5,23 euro.

Aegon was net als op vrijdag een van de grootste stijgers uit de AEX-index. Volgens handelaren profiteert de verzekeraar van de vooruitzichten die de Franse concurrent Axa vorige week bekendmaakte. Aegon stelde de week ervoor bij de presentatie van de jaarcijfers dat het in 2002 geen winstgroei verwacht. Daarnaast houden de geruchten aan dat Aegon geïnteresseerd is in de Britse verzekeraar Brittannica. Het aandeel Aegon steeg vanochtend met 2,3 procent naar 27,89 euro.

De AEX-index begon de handelsweek positief. De beursgraadmeter noteerde rond het middaguur bijna 1 procent hoger op 522 punten.

Alle Europese effectenbeurzen stonden vanochtend op winst. Vrijdag sloot zowel de Amerikaanse Dow Jones-index als technologiebeurs Nasdaq de week positief af. De koers van de euro verzwakte vanochtend.