Centrum-rechts wint in Portugal

De liberaalconservatieve sociaal-democratische PSD is gisteren als de grootste partij uit de bus gekomen bij de parlementsverkiezingen in Portugal. De winst bleef achter bij de verwachtingen, wat de kans op een sterke regering vrijwel uitsluit.

Met 40 procent van de stemmen en 102 van de 230 zetels bleef de PSD ver verwijderd van de absolute meerderheid waar de partij de kiezers om had verzocht. De socialistische partij die het land sinds 1995 regeert, haalde 38 procent van de stemmen, ofwel 95 zetels.

De leider van de PSD, José Manuel Durão Barroso, zei dat ,,de Portugezen duidelijk hebben laten weten dat ze verandering willen''. De lijsttrekker onderstreepte alles in het werk te stellen om een stabiele regering te vormen.

Hij liet zich evenwel niet uit over het vormen van een coalitie. De partij die hiervoor het meest in aanmerking komt is de uiterst conservatieve Partido Popular, die gisteren 14 zetels haalde. De verhouding met de Partido Popular en vooral met partijleider Paolo Portas is evenwel buitengewoon slecht te noemen.

Tijdens de campagne had zowel de PSD als de socialistische partij de kiezers om een absolute meerderheid gevraagd om een krachtige regering te kunnen vormen. Dat zou nodig zijn om een aantal impopulaire maatregelen te nemen in verband met de slechte economische situatie waarin het land zich bevindt.

De Portugese president, de socialist Jorge Sampaio, riep de kiezers gisteren nog op te gaan stemmen ,,om een politieke oplossing te bereiken voor de complexe problemen waar we voor staan''. De president, die reeds heeft gewaarschuwd dat hij niet ,,iedere zes maanden'' verkiezingen wil uitschrijven, heeft volgens het Spaanse dagblad El País zijn bezorgdheid uitgesproken over de uitslag van gisteren.

De leider van de socialisten, Eduardo Ferro Rodrigues, erkende afgelopen nacht na lang talmen te zijn verslagen. ,,We hebben verloren, maar eervol'', aldus de socialistische lijsttrekker. Ferro Rodrigues volgde de demissionaire premier António Guterres op na de gemeenteraadsverkiezingen eind vorig jaar. Daarbij verloren de socialisten vrijwel al hun steden aan de sociaal-democraten, wat reden was voor Guterres om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Met de laagste arbeidsproductiviteit en economische groei van Europa, een gevaarlijk oplopend begrotingstekort en een nog steeds uitdijend leger ambtenaren dreigt in Portugal volgens veel economen stagnatie.

De PSD ging de verkiezingen in met een programma om de economie door belastingverlagingen een impuls te geven.