Boekje Enquist als retourtje Maastricht

,,Uw vervoerbewijs, alstublieft'', schalt het door de bijna lege treincoupé in de intercity van Utrecht naar Deventer. Wanneer de conducteur het boekenweekgeschenk ziet, glimlacht hij. ,,Je bent de eerste die ik ermee zie vandaag'', zegt hij. Dat is diezelfde avond in de bomvolle intercity van Amsterdam naar Rotterdam wel anders; verscheidene mensen in de trein zijn in het bezit van het boek.

Gisteren had het boekenweekgeschenk van Anna Enquist, De ijsdragers, wel een heel bijzondere waarde: wie in het bezit was van het boekje kon de hele dag gratis met de trein reizen. Een besteding van ten minste 11,11 euro aan boeken tijdens de boekenweek, die loopt van 13 tot en met 23 maart, was genoeg om het werk te bemachtigen. ,,Wij kunnen vandaag met z'n drieën voor twee euro van Helmond naar Maastricht en terug'', zegt mevrouw Bendermacher met een glimlach. ,,Mijn man las het nieuws gisteren in de krant, dus ik dacht meteen: dan ga ik gezellig met onze twee jongens naar opa en oma.''

Volgens de conducteurs op het perron reizen opvallend veel mensen het boekenweekgeschenk als treinkaartje. K. Klau schat dat 40 tot 50 procent van reizigers met het boekje heeft betaald. Omdat hij een tijdje niet op zondag gewerkt heeft, kan hij niet zeggen of het drukker is dan op andere zondagen. Volgens zijn collega D. Wisselo is dit niet het geval. ,,Zondag is meestal wel een drukke dag met studenten, soldaten en weekendliefdes die met de trein reizen. Ik denk dat die mensen in plaats van een kaartje vandaag gewoon een boek hebben gekocht. Al een paar honderd heb ik er langs zien komen.'' Een redelijk aantal, gezien de geringe ruchtbaarheid die de NS aan de actie gaf.

Reizigers die een kaartje voor meer dan 11,11 kochten, voelden zich bekocht toen ze van het initiatief van de spoorwegen, sponsor van de boekenweek, hoorden. ,,Nee, ik wist het niet'', vertelt E. Stas. ,,Als ik dat had geweten was ik gisteren wel even naar de boekhandel gelopen. Nu heb ik 15 euro betaald voor een retourtje Amsterdam.''

Het echtpaar Pril-Van Steenis behoort wel tot de gelukkigen die van de actie hebben vernomen. ,,Woensdag, meteen aan het begin van de boekenweek, heb ik een boek gekocht en kreeg ik het geschenk. Toen ik in de boekenwinkel een bord zag staan met de boodschap dat het boekje zondag geldig was als treinkaartje geloofde ik het in eerste instantie niet. Maar het bleek wel zo te zijn'', vertelt mevrouw Van Steenis.

Daar komt de bekochte meneer Stas weer aangelopen. Met een frons vraagt hij: ,,Zeg, was die actie alleen vandaag geldig?'' Wanneer hij te horen krijgt dat dat het geval is, fronst hij zijn wenkbrauwen. ,,Helaas'', mompelt hij en sjokt weer weg.

    • Michel Ketelaars