Bij betaald voetbal 26 miljoen verlies

De 36 clubs in het betaalde voetbal hebben het afgelopen seizoen 2000-2001 een verlies geleden van 26 miljoen euro. Nog nooit is het tekort van de clubs zo groot geweest. De KNVB omschrijft de cijfers als ,,zorgwekkend''.

In het seizoen 1992-'93 boekte het betaalde voetbal nog een winst van 25,6 miljoen euro. In de jaargang 1997-'98 werd er voor het eerst verlies geleden: 7,4 miljoen euro, daarna 13,1 miljoen. Het seizoen 1999-2000 toonde een lichte verbetering: 5,5 miljoen euro verlies.

De clubs ondervinden steeds meer de nadelige gevolgen van hoge kosten. Deze zijn onder meer een gevolg van dure selecties wegens gestegen salarissen van spelers. Daar staan onvoldoende baten tegenover.

KNVB-woordvoerder R. de Leede: ,,Je ziet nu dat clubs aan het saneren zijn en snoeien in hun selecties. Het is wat de clubs willen: grote selecties met minder dure spelers of kleine selecties.''

De liquiditeitspositie van veel clubs is nijpend. In de eredivisie bleken FC Den Bosch en Fortuna en lange tijd ook De Graafschap en Sparta niet in staat aan de verplichte afdracht voor het pensioenfonds CFK te voldoen. Dit betekent dat spelers inkomsten als salaris, premies en tekengeld worden onthouden.

Met De Graafschap en Sparta is inmiddels een betalingsregeling getroffen. In de eerste divisie zitten Emmen en Top Oss in grote problemen. MVV werd eerder dit seizoen net gered van een faillissement. De totale schuld van het betaalde voetbal aan het CFK bedraagt 8 miljoen euro.

De verwachting is dat er aan het einde van het seizoen tussen de 150 en 200 spelers van de in totaal 1.200 profvoetballers op straat komen te staan als gevolg van saneringen en bezuinigingen.