Ballast mag bagger niet inlijven

Ballast Nedam mag de baggerdochter van Ballast en HBG niet inlijven. Dat blijkt uit het vanochtend verschenen biedingsbericht van het Spaanse Grupo Dragados, dat HBG wil overnemen.

Ballast Nedam sloot vorig jaar de joint venture Ballast HAM Baggeren met HBG, waarin de baggerdivisies van beide ondernemingen ondergebracht werden. Ballast bezit eenderde van deze joint venture, die zeer winstgevend is. Ballast en HBG spraken af dat beide partijen de mogelijkheid hadden het baggerbedrijf in zijn geheel over te nemen, zodra de eigendomsstructuur van een van de bedrijven zou veranderen.

Nu het Spaanse bouwconcern Grupo Dragados begin februari aankondigde HBG, en daarmee een deel van de joint venture, over te nemen, ,,veranderen de omstandigheden'', stelde Kottman twee weken geleden. Ballast Nedam onderzoekt de overname van het baggerbedrijf.

Naar nu blijkt is dat volgens HBG en Dragados niet mogelijk. Beide concerns stellen in het biedingsbericht dat de clausule door het bod van Dragados ,,niet in werking treedt''.

Na de overname wordt HBG deel van een bouwconcern met in totaal 70.000 werknemers. De huidigde bestuursvoorzitter van HBG, C. Reigersman, wordt in de nieuwe raad van bestuur van Dragados opgenomen en gaat zich met name bezighouden met de baggeractiviteiten van het concern.

Ballast Nedam was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

    • Freek Staps