Angie Stone krijgt van haar publiek de liefde die ze wenst

Angie Stone is de koningin van het understatement. De zwarte zangeres, een van de grootheden van de nu-soulbeweging, maakt een ingehouden soort soulmuziek, zonder omhaal of vocaal machtsvertoon. En dat is onverwacht. Haar imposante lichaam, dat uitsluitend uit borsten en billen lijkt te bestaan, doet een geluid als een orkaan vermoeden. Maar Stone zoekt de sensatie in de subtiele stembuiging, haar woorden worden voorzichtig op de buitenwereld losgelaten. Die gedoseerde voordracht is gewaagd. Gisteravond in Paradiso duurde het dan ook even voordat ze de uitverkochte zaal voor zich gewonnen had.

Want ook de begeleiding door The Angie Stone Band is minimaal. Met slechts een diepe funkbas, wat gitaaraccenten en een zangerig orgel, verlaat Stone zich hoofdzakelijk op het ritme. Samen met een zanger en twee achtergrondzangeressen redt Stone zich overal uit, ook als er gaten in de instrumentatie vielen. Zo ontstond er een prachtig schouwspel. Het was juist haar ingehouden zang en houding die het publiek hongerig hielden. Want Angie Stone weet hoe ze moet prikkelen.

Zo bouwde ze het twee uur durende concert op. Via liedjes van haar vorig jaar verschenen tweede cd, Mahogany Soul, als More Than a Woman en Wish I Didn't Miss You, kwam ze uiteindelijk bij een climax die liet horen wat Stone op volledige sterkte vermag. Het nummer dat ze daarvoor uitgekozen bleek ook nog eens een komisch hoogtepunt. Want hoe subtiel Stones zang ook mag zijn, haar teksten passen naadloos in de soul-traditie van de schaamteloze overdrijving (`I'd rather be homeless in the streets with no food to eat/ I'd rather be facing twenty to life/ If I can't be your wife'). Maar het hartstochtelijkste lied van het optreden ging over een in soul-kringen ongewoon onderwerp: `migraine' en `cramps' – ofwel de ongemakken van menstruatie. Time of the Month was speciaal voor de `ladies in the house'.

Voor de heren zong ze vervolgens haar huidige hit Brotha in een uitvoering die de medewerking van Alicia Keys en Eve overbodig maakte. Ze haalde zeven jongens uit de zaal op het podium om een bijdrage te leveren, en bijna alle zeven verrasten ze met spontane raps en zang. De twee winnaars mogen vanavond nog eens met Angie op het podium staan. Tevreden overzag Stone de opwinding die ze in de zaal had veroorzaakt. Ze bedankte uitvoerig en betuigde haar liefde aan het publiek. En met een geheimzinnig lachje vatte ze de magische wisselwerking van deze avond samen: `I need you and you need music'.

Concert: Angie Stone. Gehoord: 17/3 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 18/3 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho