Alliantie KLM met GE

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat samen met General Electric een vestiging op Schiphol bouwen voor motorenonderhoud voor KLM en andere vliegtuigmaatschappijen. KLM investeert 75 miljoen euro in het nieuwe bedrijf, dat werkgelegenheid moet bieden aan dertig tot vijftig man personeel extra per jaar.

KLM wordt eigenaar van het gebouw, het Amerikaanse industrieel conglomeraat neemt de voorraden van KLM over. De activiteiten zullen voornamelijk zijn gericht op het onderhoud van nieuwere motoren.

Vorig jaar nog wilde KLM haar gehele onderhoudsafdeling onderbrengen in een gezamenlijk bedrijf met het Amerikaanse UTC. ,,Dat bleek een brug te ver'', zegt een woordvoerder van KLM. Daarom heeft KLM nu enkel het motorenonderhoud ondergebracht bij General Electric.

Het onderhoud voor componenten, constructie en het lijnonderhoud blijven vooralsnog geheel in handen van KLM. De ondernemingsraad van KLM moet nog instemmen met de plannen.