`Afscheid van een slechte moeder'

Corus zet de winstgevende aluminiumpoot van het bedrijf in de verkoop. Bij Aldel, Aluminium Delfzijl, lijkt het personeel er niet rouwig om te zijn.

`Sores' wordt Corus meestal genoemd in het havengebied van Delfzijl. Aan de boorden van de Eems is Aluminium Delfzijl met 550 medewerkers één van de grootste werkgevers, samen met buurman Akzo Nobel. ,,Maar ze vreten ons op'', zegt Harko Pijper, assistent-wachtchef van Aldel over het moederbedrijf Corus. ,,Ik ben blij dat ze ons in de verkoop zetten'', zegt Pijper. ,,Keer op keer liep Aldel tegen een muur aan als het ging om investeringen. Hopelijk gaat dat met een nieuw moederbedrijf anders.''

In het gebouwtje dat toegang geeft tot het bedrijfsterrein hangt een medewerker een mededelingsbordje op: `Extra personeelsbijeenkomst'. Het personeel is verrast over de stap die het Brits-Nederlandse bedrijf meer financiële armslag moet geven. ,,Ik hoorde het op Radio Noord, vanochtend'', zegt Pijper, die al negentien jaar bij het aluminiumbedrijf werkt.

Het ziet ernaar uit dat het personeel van Aldel geen traan zal laten om het vertrek bij Corus. De voorzitter van de ondernemingsraad, Ger Vos, is zelfs ronduit positief. ,,Ik ben blij dat we het zinkende schip kunnen verlaten'', zegt Vos in zijn werkkamer aan de Oosterhorn in Delfzijl. ,,Vanaf de eerste dag van de fusie tussen de oude Hoogovens en British Steel is het bergafwaarts gegaan. Binnen Corus hebben wij geen toekomst. De verliezen zijn al jaren zwaar, vooral bij de staalbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Corus is geen goede moeder voor ons. Dat we nu te koop staan, schept voor ons kansen.''

Maar voor Corus Nederland is de verkoop van het winstgevende Aldel, voor een beoogd bedrag van 1,6 miljard euro, een zware aderlating, stelt Vos. ,,Als je de aluminiumpoot in de etalage zet, verkoop je een van de kroonjuwelen.''

Het is opvallend, zegt Vos, hoe de Nederlandse onderdelen van Corus met redelijk positieve resultaten zijn blijven draaien na de fusie tussen Hoogovens en British Steel. ,,De oude Hoogovens-activiteiten draaien nog steeds met winst. De slechte takken zitten in het Verenigd Koninkrijk. Daar is te weinig gedaan om de lokale staalindustrie te saneren en werden zware verliezen geleden. De automobielindustrie is er vertrokken. Daar komt het dure pond nog eens bij, wat erg slecht is voor de Britse export.''

Vos hoopt op een ,,stevig bedrijf'' als nieuwe partner. ,,Het aluminiumwereldje is klein.'' De belangrijkste kandidaten: de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa, Alcan uit Canada, en wellicht het Franse Pechiney. Vos zou ,,erg gelukkig zijn met Norsk Hydro'', de Noorse producent die onlangs nog het Duitse VAW overnam.

    • Rob Schoof