Aartsbisschop in Colombia vermoord

Een aartsbisschop uit Colombia, die openlijk kritiek heeft geleverd op de invloed van de drugswereld in de politiek, is zaterdag na afloop van een huwelijksceremonie door onbekenden vermoord. Volgens de Colombiaanse kerkgemeenschap is de bisschop van Cali door de drugsmaffia vermoord. Anderen verdenken de linkse rebellen van de FARC.

De 63-jarige Isaias Duarte Cancino, een van de zeven aartsbisschoppen van Colombia, stond bekend als openlijk kritisch over de invloed van drugsgeld in de Colombiaanse politiek. In de dagen voorafgaand aan de Colombiaanse parlementsverkiezingen op 10 maart zei Duarte dat verschillende kandidaten voor het Congres hun campagne financierden met drugsgeld. Hoewel hij daarbij geen namen heeft genoemd, gaan regeringfunctionarissen ervan uit dat de informatie waarover Duarte heeft beschikt explosief genoeg was om zijn leven in gevaar te brengen.

Volgens een hoge functionaris van de rooms-katholieke kerk in Cali heeft Duarte zich in zijn kritiek gebaseerd op informatie afkomstig van verschillende priesters uit de regio. Zij zouden hem de bewijzen hebben overhandigd waaruit zou zijn gebleken dat ten minste drie drugsbaronnen stemmen hadden gekocht en kandidaten hadden gefinancierd.

Duarte was echter ook zeer kritisch over de linkse rebellen van de FARC, de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. Met name de Colombiaanse regering vermoedt dat de rebellen verantwoordelijk zijn voor de moord. Het moeizame bestand tussen de FARC en de regering in Bogotá is vorige maand opgeheven nadat de Colombiaanse president Andrés Pastrana het overleg met de rebellen unilateraal opzegde. Volgens Pastrana was gedurende drie jaar van onderhandelen uit niets gebleken dat de FARC serieus bereid was te praten over een regeling voor vrede. Sindsdien is het aantal aanslagen en ontvoeringen door de FARC scherp toegenomen. Op de dag van de moord op Duarte legde de FARC het electriciteitsnetwerk in de drie grootste steden van het land - Bogotá, Medéllin en Cali - plat. Eerder die dag zou het regeringsleger ten minste 28 linkse rebellen hebben gedood.

Duarte is de hoogste katholiek die in de 38-jaar voortdurende Colombiaanse burgeroorlog is vermoord. Zijn dood roept herinneringen op aan de Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero. Romero, die openlijke kritisch was over de wandaden begaan door het leger van El Salvador tijdens de burgeroorlog in dat land, werd in 1980 door een scherpschutter vermoord.