Aanslag op Pakistaanse kerk: 5 doden

Bij een aanslag op een kerk in de diplomatieke wijk van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn gistermorgen vijf mensen gedood, onder wie de vrouw en dochter van een Amerikaanse diplomaat.

Meer dan veertig mensen raakten gewond, onder wie een aantal zeer ernstig. Hoewel nog niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, bestaat het vermoeden dat de aanslag het werk is geweest van een extremistische moslimgroepering en was gericht tegen de Verenigde Staten. De kerk, de Protestant International Church, staat naast de Amerikaanse ambassade in Islamabad. Onder de kerkgangers bevinden zich gewoonlijk veel buitenlanders.

Terwijl de dienst gisterochtend gaande was, liep ten minste één aanvaller de kerk binnen en gooide een aantal handgranaten. Behalve de twee Amerikanen kwamen een Pakistaan en een Afghaan om het leven. Het vijfde slachtoffer is nog niet geïdentificeerd. Minister van Buitenlandse Zaken Haider heeft gesuggereerd dat het om de aanvaller gaat die mogelijk een zelfmoordactie ondernam. Sommige getuigen zeggen twee mannen te hebben gezien die de kerk binnendrongen.

Zowel de Amerikaanse president Bush als zijn Pakistaanse ambtgenoot Musharraf heeft de aanslag in harde bewoordingen veroordeeld. Bush heeft Amerikaanse assistentie aangeboden bij het opsporen van de daders. Onder de gewonden, van uiteenlopende nationaliteit, zijn de ambassadeur van Sri Lanka en diens vrouw en dochter.

Extremistische moslimgroeperingen die zich verzetten tegen de Pakistaanse steun aan de Amerikaanse campagne tegen terrorisme, worden ook verantwoordelijk gehouden voor de recente moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl in Pakistan. Eind oktober kwamen achttien Pakistaanse christenen om bij een aanval op een kerk in Bahawalpur, in het zuidoosten van de provincie Punjab.

Afgelopen januari heeft president Musharraf maatregelen aangekondigd tegen het islamitisch extremisme in zijn land, en werden een aantal terreurorganisaties verboden. In het hele land werden meer de tweeduizend mensen opgepakt. Meer dan achthonderd zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld na de belofte zich te zullen onthouden van extremistische activiteiten.

De aanslag in Islamabad zet president Musharraf onder grote druk om de veiligheidssituatie in zijn land te verbeteren. In Karachi, traditioneel het toneel van sektarisch geweld tussen sunnieten en shi'ieten, groeit de onrust over de moorden op shi'itische doktoren. De afgelopen twee jaar zijn in Karachi al bijna negentig shi'itische specialisten om het leven gebracht, en wekelijks worden nieuwe aanslagen gemeld. Eind vorige maand werden bij een aanslag op een moskee in Rawalpindi elf shi'itische moslims gedood. Rawalpindi ligt vlak bij de hoofdstad Islamabad.