Zinni hoopvol over kansen vredesoverleg

De Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni in het conflict tussen Israël en de Palestijnen is ondanks het aanhoudende geweld hoopvol gestemd over de mogelijkheden op een spoedig staakt-het-vuren.

Zinni zei dit gisteren op de tweede dag van zijn nieuwe missie in het Midden-Ooosten. De Amerikaan begon donderdag, na een periode van oplopend geweld in het Midden-Oosten, aan een derde poging om de partijen nader bij elkaar te brengen. Hij heeft inmiddels onder anderen gesproken met de Israëlische premier Sharon, de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres.

De hoop van Zinni werd mede ingegeven door het feit dat Israël gisteren, na sterk aandringen van de Verenigde Staten en de Europese Unie, het grootste deel van zijn 20.000 militairen uit de Palestijnse steden Tulkarem, Ramallah en Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever heeft teruggetrokken. Hoewel Washington had geëist dat de Israëliërs zich ,,volledig'' zouden terugtrekken, bleven militairen achter in veiligheidscordons die de strijdkrachten rond de drie steden hadden gelegd. Volgens de Israëlische dagblad Ha'aretz zijn er ook militairen achtergebleven in Bethlehem en rond de stad Jenin.

De Europese regeringsleiders, bijeen op een top in Barcelona, zullen naar verwachting vandaag hun steun voor de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël herbevestigen. Dit zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué, gisteravond. Hij schaarde zich vierkant achter de missie van Zinni. In ontwerpteksten voor de slotverklaring van `Barcelona' die gisteren circuleerden is niet alleen sprake van warme steun voor de eerder deze week aanvaarde VN-resolutie over een onafhankelijke Palestijnse staat, maar worden de strijdende partijen in het Midden-Oosten ook opgeroepen het geweld onmiddellijk te staken.

Ondanks de diplomatieke inspanningen voor hervatting van vredesoverleg bleef het geweld doorgaan. Israëlische militairen schoten gisteren in of nabij de joodse nederzetting Alei Sinai in de Gazastrook een Palestijn neer en arresteerden een tweede. Zij zouden hebben geprobeerd een aanslag te plegen. Volgens de Palestijnen kwam een Palestijnse politieman om, toen een aantal Israëlische tanks aan het einde van de ochtend ten zuiden van Rafah de Gazastrook binnenreed. In een vluchtelingenkamp in de Gazastrook kwamen een moeder met vier van haar kinderen om toen zij met een kar op een mijn reed. Volgens een hoge functionaris van de Palestijnse veiligheidsdienst was de mijn van Israëlische makelij.

In Hebron doodden Israëlische militairen gisteravond een 22-jarige Palestijn tijdens een schietpartij tussen soldaten en gewapende Palestijnen.