Zieke aap in rusthuis - ongehoord!

De Dierenbescherming vindt het ,,ongehoord'' dat een groep zieke chimpansees zal worden verzorgd in een rusthuis op het terrein van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Het kabinet besloot gisteren proeven op chimpansees te verbieden. De chimpansees zijn daardoor `overbodig' geworden. De Dierenbescherming vindt dat de groep van 25 met hiv besmette apen moet worden ondergebracht bij de stichting Aap. Deze stichting krijgt wel een groep van 34 gezonde chimpansees uit Rijkswijk en laat voor hen een rusthuis bouwen aan de Spaanse zuidkust.

Ook had de Dierenbescherming gewild dat het kabinet het vertrek van chimpansees naar dierentuinen verhindert. Het primatencentrum heeft over 41 overeenstemming bereikt met onder meer Dierenpark Amersfoort en twee dierentuinen in Denemarken. De Dierenbescherming maakt zich zorgen over de verhoging van de subsidie voor het centrum dat het kabinet gisteren voorstelde. ,,Dit enorme geldbedrag maakt sluiting op korte termijn onwaarschijnlijk.'' Directeur Bontrop van het BPRC is ,,ontzettend blij'' met het besluit. Het geld van de overheid maakt volgens hem ,,veel betere huisvesting'' voor de apen in Rijswijk mogelijk.