VOORAL NIET TE VEEL GEDOE

Marije Wolsink (29 jaar)

Manager verzekeringssite

Belegt sinds 2000

,,Voor mij is beleggen een vorm van sparen. Ik handel niet op de korte termijn; ik beleg alleen met geld dat ik de komende tien jaar niet nodig heb. Bovendien steek ik alleen geld in beleggingsfondsen. Ik hoor natuurlijk ook van mensen die beleggen in aandelen of in opties, maar dat is niets voor mij. Veel te ingewikkeld en te veel gedoe. Beleggen moet niet te lastig of te bewerkelijk worden; ik heb nu één mapje waar alle papieren inzitten, dat vind ik precies goed.

,,Ik ben me pas in beleggen gaan verdiepen toen we anderhalf jaar geleden een huis kochten en we een hypotheek afsloten die deels gebaseerd is op de inleg in beleggingsfondsen. Daardoor raakte ik er wat meer in geïnteresseerd en besloot ik ook een deel van mijn spaargeld in zulke fondsen onder te brengen. Ik beleg eigenlijk alleen `extra' geld, bijvoorbeeld mijn dertiende maand en mijn winstuitkering. Ik stort één keer per kwartaal geld – dat is ook het moment dat ik kijk hoe het met mijn beleggingsfondsen gaat.

,,Ik ben heel voorzichtig begonnen, door eerst wat geld te stoppen in de huisfondsen van mijn bank. Zo'n maand of vijf geleden hoorde ik van de site van Fundix, wat je eigenlijk het beste kunt omschrijven als een soort supermarkt voor beleggingsfondsen. Het grote voordeel daarvan vind ik dat je op deze manier veel meer fondsen kunt vergelijken: tegenover de tien of vijftien fondsen van de Postbank, bijvoorbeeld, kun je via Fundix meer dan 700 fondsen tegen elkaar afzetten. Wat ik nu doe, is dat ik eerst bepaal hoeveel risico ik wil lopen. Vervolgens kijk ik welke fondsen daarbij passen en wie het hoogste rendement bieden.

,,Ik volg de koersontwikkelingen niet dagelijks. Dat wil ik ook niet, al hou ik het economisch nieuws nu wel beter bij. Wat ik prettig vind aan beleggingsfondsen, de goede althans, is de gedachte dat er een fondsmanager zit die kennis van zaken heeft.

    • Marcella Breedeveld