Vermenging der seksen

Op steeds meer feesten zijn homo's én hetero's, mannen én vrouwen welkom, constateert Lukas Keijser.

Sommige homobars, -clubs en -feesten zijn toegankelijk voor homo én hetero, al worden ze wordt in de praktijk slechts door homo's bezocht. Maar andere roze uitgaansgelegenheden hanteren een strikt deurbeleid. Er zijn bars waar geen vrouwen of geen mannen binnen mogen, of die slechts bezoekers toelaten die zich houden aan een dresscode, zoals `leer en jeans'. Weer andere houden de deur gesloten voor hetero's. Zo'n deurbeleid is vooral iets van de steden. In de provincie is het publiek vaker mixed: homo, man, vrouw, wat hetero.

De redenen om mensen toegang te weigeren verschillen. Hetero's worden bijvoorbeeld geweigerd omdat ze – het komt nog steeds voor – homo's provoceren of lastigvallen. Of lesbiënnes – twee vrouwen met elkaar is een porno-ideaal. In bars waar het draait om seks zouden, vinden sommigen, vrouwen niet op hun plaats zijn. Op vrouwenfeesten worden soms geen mannen toegelaten, omdat de bezoekers zich dan minder vrij zouden voelen. In de scene bestaat soms kritiek. Vooral lesbische meisjes met lang haar hebben nogal eens overtuigingskracht nodig om een homoclub binnen te komen of zijn boos als ze een gayfeest niet kunnen bezoeken – lesbisch is ook gay. Jongens willen hun heterovriendinnen meenemen, lesbiënnes hun homovriendjes, et cetera. Die laatste reden was doorslaggevend om de wekelijkse vrouwenavond in het Amsterdamse COC eens per maand open te stellen voor mannen. ,,Wij zeggen niet langer nee!'' staat op de flyer. De gemengde avond is een experiment voor zes maanden en zorgde binnen de organisatie voor nogal wat commotie. Tegenstanders vinden dat er al weinig voor vrouwen is en zijn bang dat de andere avonden ook door mannen bezocht gaan worden. Er zitten nu twee mixed feesten op. En de mannen vullen inderdaad ongeveer de helft van de zaal. Ze zijn wel door vrouwen geïntroduceerd. ,,Anders wordt de avond door mannen overgenomen'', zegt een personeelslid.

Tegenwoordig zijn er meer organisatoren die mixed feesten organiseren. Dat is sinds een paar jaar geleden de laatste vrouwenbar, Saarein, een `gaymix cafe' werd, en daarmee voor mannen toegankelijk. Puck, bekend van vele vrouwenfeesten, organiseert sinds een jaar of twee mixed feesten. Eerst in de Amsterdamse lounge NL, daarna in club Ministry. Het feest Art Launch in Paradiso begin dit jaar was volgens de flyer bedoeld voor `gays, lesbians & friends'. Op dat publiek richt Nicky Nicole zich ook, met haar Heat-feestjes in de discotheek Backdoor die sinds twee weken daar worden gehouden. Is het publiek daadwerkelijk mixed? Dat van Art Launch zeker. Bij Nicky Nicole komen vooralsnog vooral mannen en bij Puck en in Saarein meer vrouwen. Hetero's komen ook, maar niet veel.

Het Amserdamse COC is de eerste zaterdag van de maand open voor mannen. Rozenstraat 8.

Heat: Backdoor op woensdag. Amstelstraat 32.

Art Launch: www.artlaunch.nl

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser