Van der Valk sluit motel Tiel alsnog

Het Van der Valk-motel in Tiel gaat vandaag dicht omdat de veiligheid van de gasten in delen ervan niet kan worden gegarandeerd. De directie besloot het hele complex te sluiten, nadat de gemeente Tiel gisteravond had bepaald dat in elk geval het restaurantgedeelte, de keukens en de receptie dicht moesten.

Ingenieursbureau ABT, dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed, constateert dat een aantal delen van de draagconstructie ,,zeer kritisch is''. De conclusie luidt dat het ,,huidige veiligheidsniveau onvoldoende is voor een publieke ruimte als een restaurant''.

Half februari stortte bij motel Tiel het parkeerdek in, en daarmee plafond van een evenementenzaal. Gemeente en bedrijf huurden ieder een onderzoeksbureau in. Tiel koos ABT, Van der Valk ingenieursbureau Arcadis. Enkele dagen na de instorting verklaarden beide bureaus het complex veilig. En Tiel besloot daarop heropening van het motel toe te staan.

Na nader onderzoek komt ABT nu op zijn eerste bevindingen terug. De directie van motel Tiel heeft ontbrekende tekeningen en berekeningen van de constructies overgedragen aan het ingenieursbureau. Dat constateerde vervolgens dat de draagconstructie van het restaurantgedeelte niet voldoet aan de voorschriften en een te groot veiligheidsrisico in zich bergt. Arcadis en Van der Valk ontkennen dit. ,,Het bouwdeel is anders dan conform de eisen gebouwd. Daarmee wordt het echter niet onveilig'', zegt een Van der Valk-woordvoerder.

Het horecaconcern sluit vandaag het hele complex om zo ,,binnen een paar dagen'' te verbouwen en te heropenen. De gemeente Tiel denkt volgens een woordvoerder dat eerst verder onderzoek noodzakelijk is, waarna ,,de hele handel opengehaald moet worden. Dit zijn geen simpele maatregelen.''

ABT zou vandaag met de officiële bevindingen naar buiten komen. Daaruit blijkt volgens het ingenieursbureau dat door Van der Valk geleverde bouwtekeningen ,,erg summier'' zijn en daardoor controles onmogelijk maken. Ook zouden nog steeds bouwtekeningen niet ter inzage aan Tiel verschaft zijn. De horecaonderneming zegt ze niet te hebben.

Direct na het instorten bleek dat de gemeente jarenlang laks is geweest met de naleving van bouwvoorschriften. Van der Valk bouwde regelmatig zonder de vereiste bouwvergunningen, waarop Tiel niet ingreep. Ook was de gemeente op de hoogte van de brandonveiligheid van het complex.

Van der Valk hoopt op korte termijn toestemming te krijgen om het complex te verbouwen. ,,U begrijpt dat we willen wachten op de bouwvergunning van de gemeente.'' Van der Valk huurt een ander bouwbedrijf in dan het eigen bouwbedrijf, dat het complex begin jaren 80 bouwde.

Volgens Tiel moest van der Valk gisteren overtuigd worden van het belang moteldelen te sluiten. ,,Wij waren overvallen door het verzoek van de gemeente'', zegt het horecaconcern. Bij diverse Van der Valk-motels worden bouwvergunningen en bouwtechnische voorzieningen nu onderzocht.