Van Aartsen onverwachts naar Powell

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zal maandag de huidige crisis in het Midden-Oosten bespreken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Colin Powell. Dit heeft een woordvoerder gisteren bevestigd.

Het onverwachte bezoek van de Nederlandse minister heeft plaats op uitnodiging van minister Powell. De woordvoerder onderstreepte dat het niet Van Aartsens bedoeling is te gaan bemiddelen tussen Israel en de Palestijnen. Wel hoopt hij te horen in hoeverre Nederland zich ,,nuttig kan maken'' bij het vinden van een uitweg uit de huidige crisis.

De Nederlandse minister heeft zich de afgelopen weken intensief beziggehouden met de toestand in het Midden-Oosten. Vorige week vrijdag probeerde hij een gezamenlijke Europees-Amerikaanse diplomatieke `démarche' tegen Israel van de grond te krijgen. In deze opzet slaagde hij niet. De Amerikanen en de EU drongen er uiteindelijk afzonderlijk bij de Israelische regering op aan het geweld tegen de Palestijnen te staken.

Van Aartsens inspanningen voor een gezamenlijk optreden van de EU en de VS leidden tot enige wrijving met zijn collega Josep Piqué van de huidige EU-voorzitter Spanje. Deze kritiseerde maandag in Brussel het feit dat er ten onrechte ,,verwachtingen waren ontstaan'' omtrent een gezamenlijk initiatief. Inmiddels hebben beide ministers volgens Nederlandse bronnen dit meningsverschil bijgelegd. Van Aartsen heeft laten weten dat hij na zijn bezoek aan Washington zal ,,terugkoppelen'' aan Piqué.

Gisteravond bespraken ook de regeringsleiders van de EU-staten de situatie in het Midden-Oosten op hun top in Barcelona. De Europese Unie hoopt vooral te kunnen bewerkstelligen dat de Palestijnse leider Yasser Arafat in staat wordt gesteld eind maart een bijeenkomst bij te wonen van Arabische regeringsleiders in de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar zou een voorstel van de Saoedische prins Abdullah ter tafel moeten komen, dat niet alleen voorziet in scherpe veiligheidsgaranties voor Israel maar ook in de ontruiming van de bezette gebieden door de Israelische troepen.