Uytdehaage nu favoriet op WK allround

Jochem Uytdehaage ligt bij de WK allround op schema om zijn schaatsseizoen met een wereldtitel te bekronen. Na de 500 en de 5.000 meter gaat hij aan de leiding, voor de Rus Dmitry Sjepel en de Amerikaan Derek Parra.

De openingsafstand bij de mannen, de 500 meter, werd gisteravond in Heerenveen gewonnen door de Noor Petter Andersen, in 36,39, voor Sjepel en Parra. Uytdehaage, olympisch kampioen op de 5.000 en de 10.000 meter, reed voor het eerst op een laaglandbaan een tijd onder de 37 seconden: 36,59, maar net boven zijn persoonlijke record van 36,54. ,,Dat had ik tot nu toe alleen in Calgary en Salt Lake City gepresteerd'', jubelde hij.

De 25-jarige schaatser uit de ploeg van coach Gerard Kemkers deed op de 5.000 meter wat hij aan zijn stand verplicht is. Uytdehaage won, in 6.30,27 minuut, nadat hij vorige week bij de finales van de wereldbekerwedstrijden in Inzell nog tiende op deze afstand was geworden. De vermoeidheid speelde hem toen parten.

De afgelopen week had Uytdehaage de nodige maatregelen genomen om in Heerenveen geconcenteerd aan de start te verschijnen. Sinds woensdag heeft hij zijn laptop niet meer uit zijn tas gehaald, zodat hij niet meer wordt afgeleid door de nodige e-mails, en ook zijn mobiele telefoon ging een tijdje uit. ,,In een niet-olympisch seizoen is dit toernooi de belangrijkste wedstrijd, dus ik zou wel een sufferd zijn geweest als ik hier niet scherp aan de start zou zijn verschenen'', zei Uytdehaage.

Op de 5.000 meter hield de Europees- en tweevoudig olympisch kampioen op het nippertje Gianni Romme achter zich, de stayer uit de ploeg van coach Peter Mueller die vorig weekeinde de wereldbeker op die afstand won. Romme finishte in 6.30,40, slechts een fractie langzamer dan Uytdehaage. De Brabander mopperde een beetje over het zachte ijs op de 5.000 meter. Romme moest kortere slagen dan gebruikelijk maken.

Rommes vrees dat het ijs in het voordeel zou zijn van lichtere schaatsers (zoals Uytdehaage) die nog na hem zouden rijden, bleek ongegrond. Over zijn 500 meter (12de in 37,11) was Romme ,,heel tevreden''. In het klassement bezet hij de vierde plaats. Uytdehaage beschouwt Romme en Sjepel als de belangrijkste rivalen die hem van zijn eerste wereldtitel kunnen afhouden. Vandaag rijden de mannen de 1.500 meter, morgen de afsluitende 10.000 meter.

De Amerikaanse Jennifer Rodriguez heeft gisteren bij de wereldkampioenschappen allround in Heerenveen de 500 meter gewonnen. Zij reed als enige een tijd onder de 39 seconden: 38,59. De Canadese Cindy Klassen eindigde als tweede, de Duitse titelverdedigster Anni Friesinger bezette de derde plaats.

Renate Groenewold verspeelde op de eerste afstand haar kans op een goede eindklassering. ,,Dit was drie keer niks'', sprak de schaatsster uit de ploeg van coach Gerard Kemkers nadat ze in 40,69 gedeeld negende was geworden. ,,Ik reed slecht, het is voorbij.''

Tonny de Jong was met haar vierde plaats de beste Nederlandse. Verkouden en vermoeid kwam ze terug uit Salt Lake City, in Heerenveen verscheen ze fris aan de start. ,,Een mooi toernooi en dat op mijn thuisbaan; ik had er zin in.'' De Jong verwacht dat de strijd tussen meer nationaliteiten dan gebruikelijk zal gaan. ,,Er zijn zoveel goeie allrounders, dat je net zo goed tweede als negende wordt.''

Na de 500 meter had het volgens De Jong geen zin voorspellingen te doen. Vandaag rijden de vrouwen de 1.500 en de 3.000 meter, morgen de afsluitende 5.000 meter.