UNHCR: reeds 45.000 Afghanen vrijwillig terug

Ongeveer 45.000 Afghaanse vluchtelingen zijn de afgelopen twee weken vanuit buurland Pakistan naar Afghanistan teruggekeerd. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, gisteren gemeld. Sinds 1 maart kunnen Afghaanse vluchtelingen teruggaan als ze dat willen. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN geeft hen een soort overlevingspakketje mee waarmee ze drie maanden vooruit kunnen. De belangstelling voor de vrijwillige terugkeer is groter dan verwacht, aldus de UNHCR. In Afghanistan zelf is de situatie nog verre van stabiel en bovendien is in delen van het land sprake van voedseltekorten. Om die reden is de terugkeer van alle 3,5 miljoen Afghanen in Pakistan voorlopig niet aan de orde, te meer daar het nu winter is in Afghanistan.