UEFA neemt in 2004 maatregelen tegen geldsmijterij clubs

De Europese voetbalbond UEFA introduceert in het seizoen 2004-2005 een nieuw licentiesysteem om zeker te zijn dat clubs financieel verantwoord handelen. De UEFA maakt zich zorgen over het huidige topvoetbal waarin clubs met geld smijten en vaak in grote financiële problemen raken. De UEFA wil met de standaardisatie een stabieler klimaat scheppen.

Verenigingen die over twee jaar aan de Champions League en de UEFA Cup willen meedoen, moeten aan vijf voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is van financiële aard: de boekhouding moet kloppen, er moet geld in kas zijn en er mag geen achterstand zijn in het uitbetalen van transfergelden of salarissen. De vier andere criteria betreffen een goede jeugdopleiding, een volwaardig stadion, een volledige begeleidingsstaf en enkele juridische voorwaarden.

,,Het lijkt alsof we een enorme berg moeten beklimmen, maar wij denken dat het kan en een positief effect heeft voor de clubs'', zei UEFA-secretaris Gerhard Aigner gisterer op het bondsbureau in het Zwitserse Nyon. Volgens zijn woordvoerder Mike Lee is het niet de bedoeling clubs uit te sluiten die in het rood staan. In dat geval zouden Europese voetbalgrootmachten uit Spanje en Italië langs de kant blijven. ,,Het gaat ons om openheid en liquiditeit. We weten dat sommige clubs schulden hebben, maar het belangrijkste is dat ze geld in kas hebben om te handelen'', aldus Lee.

Volgens de UEFA geniet het systeem de steun van veel Europese regeringen. Zij zijn ook voorstander van het invoeren van een salarisplafond, zoals bij sommige Amerikaanse sporten ,,Als het licentiesysteem werkt, is het salarisplafond de volgende stap'', zei secretaris Aigner gisteren.

Issa Hayatou stelt zich vandaag in Cairo op de vergadering van de Afrikaanse voetbalbond officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De bestuurder uit Kameroen is daarmee de enige tegenkandidaat voor de huidige voorzitter Sepp Blatter die een tweede termijn ambieert. De verkiezing staat op de agenda van het FIFA-congres op 28 mei in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Hayatou is sinds 1988 voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond. Hij was een van de dertien leden in het uitvoerend comité van de FIFA die aandrongen op een intern onderzoek naar de financiële huishouding van de wereldvoetbalbond. Blatter leed vorige week in Zürich een gevoelige nederlaag met de aanstelling van een comité van zes man die de financiële gevolgen voor de FIFA van het faillissement van marketingbureau ISL in kaart zal brengen.

Volgens bronnen bij de UEFA wordt de kanditatuur van Hayatou gesteund door de Zweedse voorzitter Lennart Johansson van de Europese bond. Johansson leeft in onmin met Blatter, van wie hij een paar jaar geleden de verkiezing van het FIFA-voorzitterschap verloor.