Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprekken met Gerrit Zalm, uitvinder en handhaver van de Zalmnorm, over de vraag hoe hij zijn VVD weer electorale winst kan bezorgen en met de Vlaamse minister voor Verkeer Steve Stevaert. De laatste is uitvinder en handhaver van de Stevaertnorm die uitgaat van het Bruto Nationaal Geluk in België. Ned.3, 12.08-13.02u.

7 dagen. De Israëlische premier Sharon staat in België terecht vanwege zijn rol als minister van Defensie in het bloedbad dat in 1982 plaatsvond in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Namens familieleden van de Palestijnse slachtoffers heeft een Belgisch team van advocaten een aanklacht ingediend tegen Sharon. Vanavond een reconstructie aan de hand van interviews met BBC-journalist John Simpson en Time-verslaggever Roberto Suro. Ned.3, 22.35-23.10u.

Nieuws aan tafel. Cineast Theo van Gogh, Kamerlid Femke Halsema en presentator Koos Postema praten over Pim Fortuyn en Hans Wiegel, de crèches voor baby's en het thema van de boekenweek, de liefde. RTL5, 23.00-24.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Schaduwspel. Over de nacht van 30 september 1965 toen zes generaals in Indonesië werden vermoord. De machtsovername van Soeharto in 1966 was een direct gevolg van de moordpartijen. Betrokkenen vertellen over massa-executies, intimidatie en westerse betrokkenheid bij de niets ontziende terreur van de nieuwe Indonesische president. Ned.3, 20.57-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

RUR. Gasten zijn BNN-voorzitter Bart de Graaff, oud-presentatrice Viola Holt en zanger Gerard Joling. SBS6, 21.10-22.10u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden. Gasten zijn onder anderen de pianisten Enrico Pace en Igor Roma en flamencogitarist Erik Vaarzon Morel. Verder het Collegium Amisfurtense met madrigalen en motetten van de 16de eeuwse Amersfoortse componist Joannes Tollius, een ontdekking van musicoloog Simon Groot. Ned.3, 11.00-12.08u.

Tsead Bruinja. Portret van de Friese dichter Tsead Bruinja die ook uit eigen werk voordraagt. Hij debuteerde in 2000 met De wizers yn it read/ De wijzers in het rood. Vorig jaar verscheen De man dyt rinne moat/ De man die lopen moet. Ned.1, 13.30-14.00u.

FILM

. Dead Letter Office (John Ruane, 1998, Australië). Roerende, eenvoudige studie naar eenzaamheid. Jongedame (Miranda Otto) werkt op de afdeling `onbestelbare brieven', waar ook al haar eigen brieven aan haar afwezige vader terecht zijn gekomen. Ned.3, 14.05-15.35u.

Power Rangers: The Movie (Bryan Spicer, 1995, VS). Onvermijdelijke bioscoopversie van de in een recent verleden ook in ons land populaire tv-serie over zes Californische teenagers die, voorzien van supermenselijke karate-kracht en fleurige uniformpjes, interplanetair Kwaad bestrijden. SBS6, 15.25-17.00u., onderbroken door reclame.

Screamers (POLAKVRIJ) (Christian Duguay, 1995, Canada/VS/Japan). Low-budget-SF-actiefilm over oorlog op verre planeet. De titel verwijst naar even dodelijke als kameleontische robotten. Met Peter Weller. V8, 22.00-23.55u., onderbroken door reclame.

Rien à faire (Marion Vernoux, 1999, Frankrijk). Afstandelijk drama over buitenechtelijke liefde tussen een werkloze vrouw en een bijna-werkloze man die elkaar telkens ontmoeten in een supermarkt. Regisseuse schreef eerder mee aan Vénus beauté. Canvas, 22.55-0.40u.

. In the Heat of the Night (Norman Jewison, 1967, VS). Met Oscar bekroonde thriller portretteert overtuigend de racistische zeden en gewoonten van stadje in Mississippi. Ook Rod Steiger kreeg een Oscar, voor rol van sheriff die bij een moordzaak tegen wil en dank hulp krijgt van zwarte FBI-agent Sidney Poitier. BBC1, 0.55-2.45u.

. Where Danger Lives (John Farrow, 1950, VS). Aantrekkelijke, schitterend gefotografeerde film noir. Keurige arts Robert Mitchum raakt in de ban van Faith Domergue, in wie een psychotische femme fatale schuilgaat. Ook met Claude Rains. BBC2, 1.40-3.00u., zwart-wit.

The Family Jewels (Jerry Lewis, 1965, VS). Jerry Lewis speelt zeven hoofdrollen in klucht, onontbeerlijk voor zijn fans. Jonge erfgename dient uit zes ooms beschermheer te kiezen. Lewis speelt ook de chauffeur. Maandag, SBS6, 13.10-15.05u., met reclame.

RADIO

Vroege Vogels. Onder meer aandacht voor de Tweede-Kamerverkiezingen met Thom de Graaf van D66; de Europese plannen voor een schone scheepvaart; de verwerking van ontlasting tot compost en varens en planten op oude stadsmuren en -wallen. Radio 1, 8.08-10.00u.

Opium. Gesprek met dichter/schrijver Ilja Leonard Pfeiffer over zijn roman Rupert. Een bekentenis. Verder een recensie van docent klassieke talen Jaap Toorenaar van de film Asterix en Cleopatra die komende week in première gaat en componist Jan Bus over zijn nieuwe partituur bij de zwijgende film Dura Lex van de Russische filmpionier Lev Koelesjov. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. Gesprek met Klaas Wilting (1943) die twintig jaar woordvoerder van het politiekorps Amsterdam Amstelland was. Nu is hij vooral actief als mediatrainer, dagvoorzitter of als adviseur. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Dichter Jacob Groot praat over zijn bundel Zij is er, de liefde, God en dichtkunst. Verder de Belgische hoogleraar letterkunde dr. Karel Wauters over de verhouding van de schrijver Gerard Walschap en de kerk en historicus dr. Femme Gaastra over de 400 jaar geleden opgerichte VOC. 747AM, 23.00-24.00u.