Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Gesprek met schrijver-filosoof Elie Wessel over de situatie in Israël. Verder commissaris van de koningin in Gelderland Jan Kamminga over de crisis binnen de VVD en het schaduwgevecht tussen Dijkstal en Wiegel. Ned.1, 20.32-21.00u.

Het Lagerhuis. Discussie over de aangeslagen lijsttrekkers van VVD en PvdA en over Fortuyns plan voor een sociale dienstplicht voor 18-jarigen. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nova. Reportage uit het Koerdische dorp Halabja dat in 1988 door Saddam Hussein met gifgas werd gebombardeerd en waarbij duizenden Koerden omkwamen. Verder aandacht voor de bijeenkomst van VVD'ers (de baronnen) over de koers van de verkiezingscampagne. Ned.3, 22.15-22.47u.

DOCUMENTAIRE

Een wereldzaak: Financiering. Vierde aflevering van een serie over succesvolle multiculturele ondernemers in Nederland. In deze aflevering staat de financiering van kledingzaak Caresse, dansschool Ari Garcia en makelaardij KB Vastgoed centraal. Ned.3, 15.57-16.27u.

Verkleurde tijden. Herhaling van een documentaire uit 1995 van Ditteke Mensink over de Chinese cultuur in Nederland. De Chinese cultuur heeft traditioneel veel respect voor ouderen, behalve als de omstandigheden het niet toelaten. Bijvoorbeeld als de bejaarden in Nederland zijn komen wonen, de taal niet spreken en botsen met cultuur of de familie bij wie ze zijn ingetrokken. Ned.3, 16.27-17.00u.

Leven na de kernramp. Verslag van een bezoek van een Russische expert naar het rampgebied rondom het Oekraïense plaatsje Tsjernobyl waar op 26 april 1986 de grootste nucleaire ramp in de geschiedenis plaatsvond. Bij de ramp kwam 200 keer zoveel straling vrij als bij de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. National Geographic, 19.30-20.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Britart. Tweede deel van een serie over de geschiedenis van de moderne Britse kunstbeweging. Met vanavond de voormalige `jonge wilden' uit de moderne Britse beeldende kunst, Damien Hirst en Tracy Emin en galeriehouder Jay Jopling. BBC2, 20.10-21.00u.

FILM

The Last Remake of Beau Geste (Marty Feldman, 1977, VS). Melig persiflerende versie van veel verfilmd vreemdelingenlegioenverhaal van P.G. Wren, met als hoogtepunt een gemonteerde ontmoeting tussen Feldman en Gary Cooper uit de filmversie van 1939. Ook Michael York en Peter Ustinov. SBS6, 15.35-17.00u., met reclame.

. Bobby Deerfield (Sydney Pollack, 1977, VS). Vlak portret van hartverscheurende romance, vrij naar Remarque's Der Himmel kennt keine Günstlinge. Schijnbaar gevoelloze Amerikaanse autocoureur Al Pacino wordt emotioneel ontdooid door ongeneeslijk zieke Europese levensgenietster Marthe Keller. Pollack streefde naar `Europese, verticale diepgang', maar bleef steken in fotogenieke uiterlijkheden van Europese cultuur (toeristisch Zwitserland, het Comomeer en Florence). RTL5, 20.00-22.20u., met reclame.

The Mirror Crack'd (Guy Hamilton, 1980, Engeland). Derde van moderne en grootscheepse Agatha Christie-verfilmingen maakt handig gebruik van de reputaties van aanwezige sterren als Elizabeth Taylor, Kim Novak, Rock Hudson en Tony Curtis. Angela Lansbury ontraadselt als Miss Marple de mislukte moordaanslag op een Hollywooddiva op het Britse platteland. Net5, 20.05-22.00u., met reclame.

Braveheart (Mel Gibson, 1995, VS). Tweede filmregie van acteur Gibson is een met de Oscar voor beste film bekroond, spectaculair verstrooiend epos over de 13de eeuwse Schotse rebel en vrijheidsstrijder William Wallace (Gibson zelf). Net5, 22.00-1.05u., onderbroken door reclame.

. Thunderheart (Michael Apted, 1992, VS). Relevante thriller over onderzoek naar moord op een Sioux-Indiaan. FBI-agent Val Kilmer wordt erdoor op zijn eigen Indiaanse bloed gewezen. Ned.3, 22.47-0.43u.

. The Last Picture Show (Peter Bogdanovich, 1971, VS). Beroemde verfilming van roman van Larry MacMurtry is een nostalgisch portret van een provinciestadje in het Texas van begin jaren vijftig, met de nadruk op de problemen der adolescenten. Markeerde doorbraak van later veelal teleurstellende Bogdanovich. Schitterend spel van onder anderen Ben Johnson en Cloris Leachman (beiden kregen een Oscar). Ned.1, 23.40-1.40u., zwart-wit.

Oen i fuglegaden (Soren Kragh-Jacobsen, 1997, Den./Eng./Duitsl.). Goed bedoelde verfilming van roman van Uri Orlev over jongen die overlevingsstrategieën van Robinson Crusoë toepast in Pools getto tijdens Tweede Wereldoorlog. Ned.2, 23.55-1.40u.

. Das Leben ist eine Baustelle (Wolfgang Becker, 1997, Duitsland). Mede door Tom Tykwer (Lola rennt) geschreven, postmoderne grotestadskroniek. Tegen de achtergrond van Berlijnse bouwwerken-in-wording tobben een straatzangeres en een beenhouwer met de liefde en het leven. Charmant, en vol komische intermezzi. Ned.3, 0.43-2.37u.

RADIO

Multiculturele letteren. Laatste aflevering van een serie over schrijvers tussen twee culturen belicht de Portugese schrijver J. Rentes de Carvalho. 747AM, 15.02-16.00u.

Opera live. Rechtstreeks uit de Metropolitan Opera in New York de Parade van Erik Satie, Les Mamelles de Teresias van Francis Poulenc en L'enfant et les Sortilèges van Maurice Ravel. De muzikale leiding heeft James Levine. Gast in de studio is componist Bart Visman. Radio 4, 19.02-23.30u.

Easy listening. Onder meer vertalingen van nummers van Frank Sinatra in het Fries door Foppe de Lang. Verder aandacht voor het theaterprogramma Theo Nijland zingt weer. Radio 2, 23.02-1.00u.