Stoppen met werken? Trouw rijke weduwe

Ik ben 25 jaar en sinds januari 2001 kleine zelfstandige. Omdat de zaken goed lopen, denk ik de laatste tijd meer aan mijn oude dag. Momenteel heb ik een spaarverzekering waarvoor ik maandelijks 23 euro betaal. Deze is mij in 1998 opgedrongen omdat dat belastingtechnisch zo interessant zou zijn. Tot nu toe betaalde ik er 900 euro voor. Onlangs kreeg ik bericht dat mijn saldo 416 euro bedraagt. Nu weet ik dat een verzekeraar kosten maakt, maar als ik lees dat ze 2,5 miljard euro per jaar winst maken en ik er in ruim drie jaar bijna 500 euro op achteruit ben gegaan, vraag ik me af of ik ooit positief uitkom.

Daarnaast heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afgesloten die steeds duurder wordt. Rond mijn dertigste 3.500 euro, tot zo'n 7.000 euro op mijn veertigste. Nu vind ik dat, gezien het lage risico van mijn schrijvend beroep en de uitkering (ongeveer 23.000 euro per jaar in geval van beroepsongeschiktheid) wel erg duur.

Kunt u mij iets aanraden waarmee ik vooral geld voor na mijn vijftigste opbouw en in de toekomst ook de gevolgen van een eventuele arbeidsongeschiktheid kan opvangen.

(A. S.)

Een Oudhollands recept voor deze kwalen luidt: trouw een rijke weduwe. Dat was toen. Als het gaat om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid nu, is een werkende partner in loondienst ideaal. Je kan dan toe met een lagere verzekering en de start van de uitkering (wachttijd) uitstellen. Dat scheelt in de premie. Zo draag je het eventuele leed samen.

Overigens kan het noodlot morgen al toeslaan en niet per se in de toekomst, zoals u in uw optimisme meent. Er bestaat geen echt alternatief voor een aov, tenzij u over voldoende vermogen (rijke, gulle ouders) of andere inkomsten (partner) beschikt.

Die spaarverzekering kunt u maar beter opzeggen, want dat belastingvoordeel is inmiddels verdwenen. In plaats daarvan stopt u iedere maand bijvoorbeeld 200 euro in een wereldwijd aandelenbeleggingsfonds. Wilt u echt en op eigen kracht stoppen rond uw vijftigste? Dat lukt niet. Dus moet ik u toch verwijzen naar die weduwe. Of een ijverige partner.

    • Adriaan Hiele