Spelen met de hypotheek

Onlangs heb ik een ander huis gekocht en mijn huidige huis verkocht. De bank kwam met het voorstel om de overwaarde van de verkochte woning te beleggen in de ING Perpetual (eeuwigdurende obligatie) van najaar 2001, tegen 6,5 procent rente en oneindige looptijd. De benodigde hypotheek voor het huis plus de overwaarde financieren met een aflossingsvrije hypotheek en een kortlopende rente van 4,3 procent, voor 1 jaar vast. Zo wordt maximaal tegemoetgekomen aan mijn wens tot lage maandlasten: geen aflossing van de hoofdsom, wel viermaal per jaar rente op de Perpetual, die wordt gebruikt om de maandlasten verder te verlagen. Separaat heb ik een potje gemaakt om te sparen voor de toekomstige aflossing van 50 procent van de hoofdschuld. De andere helft van de aflossing verwacht ik uit erfenissen. Die laatste 50 procent lijkt me geen probleem, want misschien is dit over 30 jaar relatief laag, door de inflatie. (V. R.)

Hoe u het ook wendt of keert: u belegt met geleend geld, met alle risico's van dien. Zou u dat ook doen als u geen hypotheek had gesloten? Ik ben voor een minimale hypotheekschuld en eenvoudige constructies.

De door u te betalen hypotheekrente van bruto 4,3 procent ligt maar één jaar vast en kan zo weer stijgen. De netto rente hangt af van uw belastingtarief. Stel dat op 42 procent, dan komt de netto rente op 2,5 procent. De obligatie valt in box 3, waardoor er van uw 6,5 procent opbrengst (in werkelijkheid iets minder) 1,2 procent per jaar afgaat. Zeg dat u 5 procent per jaar overhoudt. Over de extra hypotheek betaalt u ten minste één jaar 2,5 procent rente en u ontvangt uit de obligatie (betaald met de overwaarde) het dubbele: 5 procent. Het is uw keuze.

    • Adriaan Hiele