Seks is heilig voor branie-babe Shakira

Ze is even self-made als Eva Perón, en Shakira roept ook nog eens Zuid-Amerikaanse gevoeligheden op, constateert Hester Carvalho.

Zangeres Shakira (25) heeft tegenwoordig niet alleen wereldfaam, ze heeft sinds afgelopen week ook een schandaal bij de hand. In haar nieuwste clip, voor de single Under Your Clothes, is behalve Shakira zelf ook haar geliefde te zien. Dat zou op zich geen probleem zijn, ware het niet dat die geliefde Antonio de la Rúa is, zoon van de Argentijnse ex-president Fernando de la Rúa. Antonio was de politieke rechterhand van zijn vader en schreef altijd zijn speeches. Ex-president Fernando wordt er in Argentinië van verdacht afgelopen december vijf demonstranten te hebben laten neerschieten. In Argentinië was zangeres Shakira door de video – die in Amerika door regisseur Herb Ritts werd opgenomen – in een klap persona non grata. De plaatselijke vestigingen van Tower Records haalden al haar cd's uit de schappen.

Shakira zelf zal nauwelijks opkijken van de Zuid-Amerikaanse gevoeligheden. Als ster was ze zo `self-made' als Eva Perón zelf. Op haar dertiende vertrok ze als Shakira Isabel Mebarak Ripoll uit het ouderlijk huis in Barranquilla, Colombia, naar Bogotá om fotomodel te worden. In plaats daarvan belandde ze in de muziekwereld. Op haar veertiende maakte Shakira haar debuut-cd, Magia, met zelfgeschreven liedjes. De eerste twee cd's flopten. Shakira werd actrice om vervolgens toch weer een cd op te nemen. In 1996 was het raak. Met Pies Descalzos werd ze een ster in Zuid-Amerika; er werden vier miljoen stuks van verkocht.

Inmiddels is Shakira blond en praat ze Engels. Op haar eerste Engelstalige cd, Laundry Service, leren we haar kennen als een allround zangeres en liedjeschrijver: van house tot ballades, van traditionele liedjes tot uptempo stampers – Shakira schrijft en zingt ze. Want dat is de grootste kracht van deze op het eerste gezicht Britney Spears-achtige blondine: ze schrijft, musiceert en produceert zelf. Daarmee past Shakira eerder in de traditie van Madonna dan in die van Britney, Christine of Mandy.

Ze is een babe met brains en branie. Zoals ook blijkt uit interviews. Over seks bijvoorbeeld meldde ze onlangs dat het onderwerp naar haar idee tegelijkertijd overschat en onderschat wordt. ,,Seksualiteit is als de naald van ons kompas. Maar we behandelen het als een gebruiksvoorwerp. We praten er te veel en te makkelijk over. In ons leven geven we seks niet de heilige plaats die het verdient.'' Over scheldwoorden zei ze: ,,Mijn favoriete scheldwoord is wat Amerikanen het `F-woord' noemen. Maar ik ben een goed katholiek meisje dus dat kan ik niet gebruiken. Daarom zeg ik freakin': `freakin' this' of `freakin' thing'.

Ze noemt zichzelf koppig en hartstochtelijk, en tegelijkertijd analytisch en rationeel. Met de kanttekenig dat ze, `zoals iedere vrouw', ongelooflijk gecompliceerd is. Maar een ding staat vast. Ze is ook altijd, zingt ze op haar cd, `Ready For the Good Times'.

    • Hester Carvalho