Ritzege Petacchi in Parijs-Nice

De Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi heeft gisteren in Cannes de vijfde etappe van de rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De sprinter uit de ploeg Fassa Bortolo was de snelste in de eindsprint na 185 kilometer. Voor Petacchi was het al de tweede ritzege in Parijs-Nice en zijn zesde overwinning in dit voorseizoen. De Spanjaard Vicioso werd tweede, de Belg Mattan eindigde als derde.

De Kazach Vinokoerov behield de leiderstrui. De renner van de ploeg Telekom heeft vijf seconden voorsprong op de Fransman Laurent Jalabert, die drie keer als eindwinnaar van de `Rit naar de Zon' werd gehuldigd. Parijs-Nice wordt morgen afgesloten met een tijdrit naar de Zuid-Franse kustplaats. Vandaag staat nog een rit in lijn op het programma.

Twee Belgen gaven gisteren de vijfde etappe een aantrekkelijk koersverloop. Axel Merckx reed met Kim Kirchen ruim honderd kilometer op kop. Het duo kreeg een maximale voorsprong van drieënhalve minuut. In de beklimming van de Tannaron, op 20 kilometer voor het einde, demarreerde Merckx uit het wiel van zijn vluchtmakker. In de slotfase werd hij gepasseerd door een andere landgenoot, Jo Planckaert. Drie kilometer voor het einde werd Planckaert op zijn beurt achterhaald door het peloton. Daarin was Petacchi andermaal de snelste.

De Italiaan Paolo Bettini heeft gisteren de tweede etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. Hij dankte zijn dagprijs aan het vuile werk van zijn Spaanse ploeggenoot en tweevoudig wereldkampioen Oscar Freire. Beide renners van Mapei hadden van hun soigneurs gehoord dat de afdaling naar de finish in Frosinose bochtig en gevaarlijk was. Ze reden op telefonisch advies van hun ploegleider Damiani van kop af naar beneden.

Het Nederlandse duo Erik Dekker-Michael Boogerd kon in de laatste afdaling een verschil van vijf seconden niet meer dichten, waarna Bettini net voor het sprintende peloton de ritwinst opeiste. De Duitser Erik Zabel, die donderdag de openingsrit won en gisteren als tweede eindigde, bleef leider in het algemeen klassement. Hij heeft nog vijf seconden voorsprong op Bettini.

Veel renners en ploegleider klaagden na afloop over het gevaarlijke parcours. In de 2300 meter lange afdaling naar de finish moest het peloton door negen haarspeldbochten. De Italiaanse wedstrijdleider Castellano, ook verantwoordelijk voor de Giro en Milaan-Sanremo, is ongevoelig voor de kritiek.