Relletjes rond EU-top Barcelona

Tijdens de top van de Europese Unie die gisteren in Barcelona is begonnen, zijn op verschillende plaatsen in de stad relletjes uitgebroken. Activisten tegen de economische politiek van de Europese Unie raakten slaags met de politie die enkele keren rubberen kogels gebruikte. Een actievoerder raakte gewond.

's Middags kwam het op de Ramblas in het centrum van Barcelona tot een treffen tussen betogers en de politie. Een groep vermomde activisten probeerde twee vestigingen van Amerikaanse fastfood-ketens te bestormen en viel de agenten met stenen, knuppels en kratten aan. 's Avonds kwam het tot schermutselingen tussen ongeveer tweehonderd activisten en krakers. De politie heeft zeker 26 betogers aangehouden. Zes Baskische demonstranten werden aangehouden nadat ze een auto op zijn kop hadden gezet. Aan de Frans-Spaans grens werden negen bussen met ongeveer vierhonderd tegenstanders van de globalisering van de economie uit Frankrijk en België tegengehouden.

De EU-top in Barcelona staat vooral in het teken vcan het streven van de Europese Unie om in het komende decennium uit te groeien tot de meest competitieve economische regio in de wereld. Daarnaast buigen de regeringsleiders zich ook over de toestand iun het Midden-Oosten.

De Spaanse autoriteiten hebben enkele legereenheden en een politiemacht van zo'n 9.000 agenten ingezet om de veiligheid tijdens de top te garanderen. Voor vanavond is er een protestmars gepland van actievoerders tegen het mondiale `consumentenkapitalisme', waaraan naar verwachting 50.000 mensen zullen deelnemen.