Reizen met kinderen

Tot mijn verbazing las ik in het artikel: `Met je peuter op reis door Nepal' het volgende citaat: ,,En verder zou ik niet naar landen gaan waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft. Cambodja bijvoorbeeld'' (NRC Handelsblad, 2 maart)

Er wordt in een (tamelijk oude) tekst op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken wel geadviseerd voorzichtigheid in acht te nemen bij het reizen door Cambodja, maar er is nergens sprake van een negatief reisadvies.

Uit eigen recente ervaring (december 2001) vonden we het reizen door Cambodja samen met onze dochter van 2 jaar een fantastische belevenis die ik ieder reislustig jong gezin kan aanbevelen. In Cambodja hebben kinderen een vooraanstaande rol in het dagelijks leven. Je komt de allerkleinsten tot de iets grotere overal tegen. In de draagdoek op de rug of spelend op de rug van hun waterbuffels. In de stad op straat, op de vele markten, bij boeddhistische tempels, in de restaurants of zelfs in je hotel. Ook tijdens het reizen per trein of boot en bus komt je kind weer soortgenootjes tegen om plezier mee te maken.

Er is meteen een vriendelijk contact gelegd, ook tussen de ouders, zonder enige beheersing van een lokale taal wanneer je kinderen aan het spelen zijn.

Ik vind het daarom bijzonder jammer dat Monique van Orden naast het schrijven van haar praktische reisgids dit soort negatieve informatie de wereld in helpt.

    • Koningaap Reizen
    • Gil Crielaard