Ralph Stanley

De soundtrack van O Brother, Where Art Thou ontving onlangs vijf Grammy Awards. Eentje ervan was voor het door Ralph Stanley gezongen nummer Oh Death. Met zijn in 1966 overleden broer Carter, fameus banjospeler, nam Stanley in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog een paar onovertroffen bluegrass-platen op, en het lied staat al decennia op zijn repertoire.

Op deze plaat met zestien duetten zingt hij het met Gillian Welch; en het is een onderwerp dat haar wel ligt. Ridin' That Midnight Train en Trust Each Other, beide gezongen met Iris DeMent, behoren ook tot de betere songs op deze plaat. Behalve met deze jongere zangeressen zingt Ralph verder samen met onder anderen Maria Muldaur en Dolly Parton.

Een beetje gênant is Weeping Willow met Joan Baez, wier stem geen schim meer is van wat die ooit was. Met zijn 75 jaar mag Ralph Stanley dan een old timer zijn, het vuur is nog niet gedoofd en hij zingt nog, hoewel krakerig, loepzuiver. Het is daarom jammer dat zijn stem zo ver weggemixt wordt en je voornamelijk z'n partners hoort op deze mede daardoor wat al te brave cd.

Ralph Stanley & friends: Clinch Mountain Sweethearts. Rebel Records 1770 import Get Records, 020-6223441.

    • Bart Jippes