Pim Fortuyn 4

(...),,is het onverstandig'' Fortuyns manifest ,,af te doen als pathologie''? Yves Montand sprak indertijd over het consequent verkeerde antwoorden geven op `échte vragen!' ,,Belangrijker is de toon van Fortuyn. Zijn manifest is een poging het bestel tot het bot te provoceren en zo de stabiliteit van Nederland te ondermijnen. Het vertrouwen in de politieke democratie is onmiskenbaar afgenomen.'' Dat dit een verwijt is aan de gevestigde partijen is wáár, maar dat is een constatering achteraf, ik heb in die achter ons liggende 8 jaar dat verwijt niet gehoord of gelezen. `Dé partijen' moeten er komende maanden niet voor zorgen dat deze revolutionaire retoriek wordt tegengesproken, verkeerde antwoorden kan je niet tegenspreken, wel weerleggen. Dé partijen moeten zich niet laten provoceren. Yves Montand had het over Le Pen, dat is, denk ik, niet hetzelfde maar wel even(eens) bestrijdenswaardig. Gewoon, met een beter, steekhoudender, antwoord op de échte vragen komen.

    • Bram Schim van der Loeff