`Pas op voor Somalische rotjochies'

Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) maakt zich zorgen over de inburgering van Somaliërs. ,,We moeten voorkomen dat de Somalische rotjochies over vijf jaar de plaats innemen van de Marokkaanse rotjochies'', zei hij tijdens een conferentie in Nijmegen over de integratie van Somaliërs.

Somaliërs zijn de snelst groeiende groep vluchtelingen in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek woonden er per 1 januari 2001 ongeveer 30.000 in Nederland. Ongeveer de helft van hen is jonger dan twintig.

Van Boxtel riep de Somalische gemeenschap op zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de inburgering. ,,Degenen die zich opsluiten in de eigen gemeenschap, qat kauwen en genoeg hebben aan de eigen taal en het eigen geloof, zullen er vroeg of laat achter komen in een doodlopende weg te zijn beland'', zei hij. ,,En dan is het te laat.''

Belangenorganisaties van allochtonen uitten na afloop kritiek op de manier waarop Van Boxtel zich tijdens de bijeenkomst uitdrukte. Ze hadden vooral bezwaren tegen de vergelijking die hij maakte tussen Somalische en Marokkaanse ,,rotjochies''. De organisatie Islam en Burgerschap uit Den Haag deed de uitspraken van de minister af als `verkiezingsretoriek'.