OPEC: productie olie niet omhoog

In een poging de olieprijs hoog te houden heeft de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) gisteren besloten de productie voorlopig niet te verhogen. De olieministers van het kartel zeiden dit na afloop van hun vergadering in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De beslissing was verwacht en betekent dat de productiebeperkingen die OPEC en niet-leden zoals Rusland en Noorwegen in december overeen kwamen tot juni gehandhaafd zullen blijven. ,,We zien bemoedigende tekenen voor het herstel van de wereldeconomie, maar we blijven ferm achter de beperkingen staan'', aldus een verklaring van de ministers.

Een vat olie kost nu ruim 24 dollar dollar per vat, het hoogste peil sinds september, maar nog steeds beneden het niveau van voor de aanslagen in de Verenigde Staten. OPEC's doel is de prijs tussen de 22 en 28 dollar te houden en diverse ministers lieten weten pas tot een productieverhoging over te willen gaan als de bovenkant van de bandbreedte wordt bereikt. Dit kan leiden tot een conflict met de VS. De Amerikaanse minister van Financiën O'Neill zei vorige week dat hij graag een olieprijs ziet van tussen de 18 en 25 dollar per vat.

De prijs zakte eind vorig jaar in omdat de vraag sterk afnam door de stagnerende wereldeconomie. De stijging van de afgelopen maand kwam door de productiebeperkingen en door de vrees voor een Amerikaanse aanval op OPEC-lid Irak. Volgens analisten zou de prijs 3 dollar lager zijn zonder deze ,,oorlogstoeslag''.

Deze dreiging en de economische situatie noopten de ministers de volgende vergadering niet in september maar al voor juni uit te schrijven. ,,Maar ik verwacht niet dat de wereldeconomie in die mate zal aantrekken dat we dan al de productie moeten verhogen'', zei C. Khalil, de Algerijnse olieminister.