Oorlog in Angola voorbij

Het Angolese leger en de rebellengroep Unita beëindigen na 27 jaar hun vijandelijkheden. Dat zijn vertegenwoordigers van de beide partijen gisteren overeengekomen tijdens een ontmoeting in Cassamba in de oostelijke provincie Moxico, aldus een gezamenlijke verklaring.

De doorbraak komt drie weken na de dood van Unita-leider Jonas Savimbi, de drijvende kracht achter de burgeroorlog die Angola sinds de onafhankelijkheid in 1975 verdeelde en meer dan één miljoen doden heeft gekost. Savimbi werd op 22 februari gedood bij gevechten tussen regeringstroepen en Unita-rebellen in de Moxico, ongeveer duizend kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Luanda.

In de gezamenlijke verklaring van gisteren staat dat beide partijen elkaar ,,in een geest van broederschap'' hebben ontmoet. ,,Op 15 maart had de eerste officiële ontmoeting tussen de strijdkrachten van Angola en de Unita plaats in het dorp Cassamba'', aldus de verklaring, en dat heeft tot ,,het einde van de vijandelijkheden in het land'' geleid. De Angolese regering werd bij het overleg vertegenwoordigd door generaal Geraldo Nunda. Van de zijde van Unita-rebellen leidde chef-staf Abreu Muengo Ucuatchitembo de besprekingen.

Een regeringsbron meldde dat het overleg ongeveer vier uur duurde. Beide partijen kwamen overeen om elkaar maandag opnieuw te spreken. Die ontmoeting heeft plaats in de hoofdstad Lwena van de provincie Moxico.

Het akkoord tussen het Angolese leger en Unita (Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola) kwam een dag nadat de Angolese regering een staakt-het-vuren had afgekondigd in de strijd tegen de rebellenorganisatie. Die maatregel maakte onderdeel uit van een vredesplan dat een eind moet maken aan de burgeroorlog. Andere onderdelen van dit plan behelzen algehele amnestie, opvang van ex-soldaten en herhuisvesting van de naar schatting meer dan vier miljoen vluchtelingen. Het vervolgoverleg van komende week zal onder meer daarover gaan.

Sinds het begin van d ejaren '90 waren de Angolese regering en Unita twee maal eerder dicht bij een vredesakkoord. Maar zowel in 1991 als in 1994 liet Unita-leider Savimbi het op het beslissende moment afweten.