Mystikal

De Amerikaanse rapper Mystikal heeft zo'n obsessie met vrouwelijke vormen en mannelijk genot dat hij moeiteloos kan doorgaan voor de engelstalige Def Rhymz. Op zijn vijfde cd Tarantula, laat Mystikal weer horen dat er weinig belangrijker is in het leven dan pussy en dick. Soms weet hij er een komische draai aan te geven. Zoals in Pussy Crook waarin de dief achter pussy aanzit, met dick als wapen. ,,Dick don't fail me now'', rapt hij wanhopig.

Mystikal, uit New Orleans, komt uit de Zuidelijke school van de Amerikaanse hiphop, oftewel `The Dirty South', waarvandaan ook rappers als Nelly en Ludacris hun vleselijke fantasieën bezingen. Net als zijn streekgenoten heeft ook Mystikal de neiging de woorden nogal botweg uit te spugen. Alsof hij vergeefs probeert te klinken als een macho en een vloeiende woordacrobaat tegelijk.

Daarbij zijn de instrumentaties (van onder meer The Neptunes) te blieperig en zwaar om hem te verheffen. Mystikal is eerlijk en recht door zee. Maar hij zou winnen bij wat meer afwisseling. Zoals te horen is in het swingende (I'm a) Big Truck Driver.

Mystikal. Tarantula (Zomba LC 07925)

    • Hester Carvalho