Mobieltjes leefstijl-test

Aisia Okma deed de mobieltjes leefstijl-test op de gisteren geopende expositie `Je bent hoe je belt' in Den Haag..

Mijn mobielhoesje is wit, stevig en heeft een afbeelding van de Powerpuffgirls. ,,Dat betekent dat je erg zuinig op je mobiel bent'', zegt lifestylefotograaf Ruud Baan. ,,De mobiel is een Nokia 3310, dat is in'', zegt de lifestylekenner Ebelin Boswinkel. De klassieke beltoon, de ietwat irritante elektronische versie van een Bach-compositie, zegt haar dat ik mijn beltoon belangrijk vind, en ik wil ook dat ánderen hem horen. En dat ik mijn mobiel laat trillen én bellen, vindt ze ,,wel een beetje junkerig''.

Ik ben dus verslaafd aan mijn mobiele telefoon. En velen met mij. Er zijn naar schatting 12 miljoen mobiele telefoons in Nederland. Veel mensen hebben er meer dan één mobiele. Het Nederlands communicatiemuseum in Den Haag onderzocht de lifestyle achter de mobiele telefoon. Ze hebben een mobieltjes leefstijl-test. Geeft een mobiel nog status? Bij jongeren wel. Ze kopen nog om de twee jaar een nieuw toestel. De mobiel zet de gezinsverhoudingen op zijn kop: ouders nemen de afdankertjes van hun kinderen over. Maar voor de meeste mensen lijkt de vorm van het toestel tegenwoordig bijzaak. Ook loopt het aantal gedownloade beltoontjes terug.

De mobiele telefoon is zelfs zo gewoon geworden dat je een echte loser bent als je hem zichtbaar draagt, zegt projectleider Nancy Hovingh van de fototenstoonstelling `Je bent hoe je belt'. Wat nu status geeft is hoe vaak de mobiel afgaat. Jongeren weten overigens hun schulden tegenwoordig in te beperken door meer te sms-en.

Ruud Baan fotografeerde allerlei typen mensen met hun mobiele telefoon. De tachtigjarige bijvoorbeeld gaat niet meer graag op pad zonder mobiel, omdat hij wil kunnen bellen als er wat is. Taxichauffeurs en fietskoeriers kunnen beroepshalve niet meer zonder. Zoals altijd zijn er ook mensen die weten te overdrijven. Jeroen Eeuwijk uit Dordrecht, gefotografeerd in trainingspak, staat te bellen met zijn broer, Mercedes op de achtergrond. Hij noemt zichzelf een communicatiecentrum. Zeven mobiele telefoons en twee nummers heeft hij: een voor vrienden en een voor zakelijke contacten.

Fototentoonstelling `Je bent hoe je belt', Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag, tel. 070 3307500. www.muscom.nl

    • Aisia Okma