MIT aan de Schie

De bestuurders van de TU Delft stellen: ,,We kunnen niet overal in uitblinken'' (NRC Handelsblad, 9 maart) en zijn van plan het aantal onderzoek onderwerpen te reduceren, zodat alleen de excellente onderzoeksgroepen behouden blijven.

Zij stellen daarnaast dat zij ook maatschappelijk relevant onderzoek willen doen zoals wind- en zonne-energie. Ik zou verwachten dat er op zijn minst evenveel geld en mankracht gestopt wordt in energiebesparingstechnieken. Het verbaast mij dan ook dat het onderzoek in de koudetechniek gestopt wordt.

De koelkast en vriezer zijn verantwoordelijk voor circa 20% van het huishoudelijke elektriciteitsverbruik. Bij het onderzoek naar koudetechniek spelen natuur-, werktuigbouwkunde en elektrotechniek een rol.

Zeker wanneer geavanceerde technieken als magnetische koeling bij kamertemperatuur, geavanceerde compressoren of luchtcycli onderzocht worden. De kennis van de koudetechniek kan ook toegepast worden op warmtepompen.

De combinatie van warmtepompen tesamen met warmtekrachtkoppeling biedt de mogelijkheid in Nederland aanzienlijk op energie te besparen.

    • Dr.Ir. W.J. Oosterkamp