Mijn fondsen verdwenen als sneeuw voor zon

Wat zijn de meestgestelde vragen over beleggen? Lezers van NRC Handelsblad kunnen wekelijks in het katern Economie en op de site van de krant hun problemen kwijt. Adriaan Hiele kiest er tien uit.

Onlangs maakte u een opmerking over deelnemen in beleggingsfondsen. Een niet zo goed advies. In juli 1998 liet ik me als beginnend, onwetend belegger verleiden deelnemingen te kopen in de beleggingsfondsen Robeco en Robeco Hollands Bezit. Daardoor is mijn kapitaaltje de afgelopen jaren in lucht opgegaan.

Toen ik in die fondsen stapte, werden me torenhoge winsten voorgespiegeld. Zelfs in geval van een beurscrash zou ik er nog beter van worden.

Dat pakte wel even anders uit. Begonnen met 4.482 gulden in Robeco en 4.489 gulden in Hollands Bezit, kwam ik in december 2001 niet verder dan een totale waarde van 10.900 gulden, een restantschuld van 8.766 gulden.

Inmiddels heb ik deze schuld onder betaling van 450 gulden aan boete afgelost. Daardoor ben ik bevrijd van de maandelijkse afbetalingen van 100 gulden. Op 31 juli 2003 komen de beide fondsen vrij. Dan wordt de vraag actueel wat ik met deze kat in de zak aanmoet.

De Rabobank adviseert over te gaan op hun cliëntenaandelen. Ik weet niet hoe ze dat fonds noemen. Het staat alleen open voor klanten van de bank. Wat is uw advies?

(T. van G.)

Jammer dat u twijfelt aan mijn suggestie om deel te nemen in beleggingsfondsen. Gelukkig heeft u niet alle vertrouwen in mij verloren, gezien uw laatste vraag.

Ik denk dat u deelneemt in een beleggingsplan van vijf jaar. U leent geld tegen betaling van een maandrente van 100 gulden rente en koopt daarvan die twee fondsen. Een leaseconstructie dus. Meestal tegen een rente van rond de 14 procent per jaar. Daar wordt alleen de verkoper beter van. Die loopt geen enkel risico, maar vangt wel veel rente. Zo'n constructie is daarom het laatste wat ik mensen aanraad.

Ik denk dat de Rabobank doelt op hun ledencertificaten, die op hun website worden uitgelegd. Een soort obligatieleningen, gekoppeld aan de resultaten van de bank. Lijkt me een rustig bezit, voor u. Mijn advies aan u is alleen geld te stoppen in zaken die u begrijpt.

    • Adriaan Hiele