LIEFST PERSOONLIJKE INFORMATIE

Bert Post (48 jaar)

Zelfstandig consultant automatisering

Belegt sinds begin jaren tachtig

,,Ik ben penningmeester van een beleggingsclub en daarnaast beleg ik ook privé. De beleggingsclub bestaat al zo'n jaar of twintig en is gestart door een aantal werknemers bij het rekencentrum van het toenmalige Gemeentelijk Energiebedrijf Dordrecht in oktober 1982. De oorspronkelijke naam `Gebpool' is later veranderd in `Gedaan En Bieden'.

We hebben op dit moment 23 leden, waarvan ongeveer de helft echt actief meedoet. Een kwart van onze leden is vrouw – dat is echt een ontwikkeling van de laatste paar jaren. We komen gemiddeld één keer per maand bij elkaar, meestal met zes, zeven leden.

,,Ik ben begonnen met beleggen om de doodeenvoudige reden dat ik door mijn werk – ik zat toen al in de automatisering – wist dat het bij bepaalde bedrijven heel goed ging, terwijl dat tot de buitenwereld nog niet was doorgedrongen. Nog steeds baseer ik mijn beleggingen vooral op persoonlijke informatie, op dingen die ik hoor via mijn werk, via oude collega's of studiegenoten, aangevuld met informatie die ik vind op internet. Daarbij is het wel belangrijk om te zoeken naar betrouwbare bronnen, want er wordt op internet ook wel heel veel onzin verkocht.

,,In die twintig jaar dat ik nu beleg, heb ik goede én slechte perioden meegemaakt. Dat hoort er nu eenmaal bij. Er zijn tijden dat ik actief handel, maar als het bijvoorbeeld druk is op mijn werk, hou ik me er veel minder mee bezig. Dat geeft ook niet, omdat ik meestal kies voor beleggingen waar je niet dagelijks naar hoeft om te kijken. Ik geloof zelf het meeste in productiebedrijven; bij bedrijven in de dienstensector hou je toch het risico dat ze van de ene op de andere dag verdwenen zijn.

,,Maak ik winst op mijn beleggingen? Over een periode van twintig jaar ben ik er wel positief uitgesprongen. Maar of ik met staatsobligaties meer had verdiend, durf ik niet te zeggen. Dat moet je ook niet willen weten, dat is wel net zo rustig.''

    • Marcella Breedeveld