LEUK OM TE VOORSPELLEN

Miel Duijsens (62 jaar)

Gepensioneerd, voorheen werkzaam bij Shell

Belegt sinds 1971

,,Ik weet nog precies wanneer ik begonnen ben met beleggen: op derde kerstdag 1971. Ik zat toen voor Shell in Californië en een collega zei tegen me: `joh, je moet aandelen Philips kopen'. Dat leek me wel een aardig idee, dus ik heb toen gebeld naar mijn bankkantoor in Hillegom en een pakket aandelen Philips gekocht. Die bleken het in de maanden daarna heel goed te doen. Toen ben ik ermee doorgegaan. Wat meespeelde was dat in die tijd in de VS beleggen al heel gewoon was: veel werknemers hadden aandelen. In Nederland belegde toen misschien 2 of 3 procent van de bevolking.

,,Wat mij aantrekt in beleggen is toch vooral de sport. Ik ben nogal analytisch aangelegd en ik kan op basis van wat er bijvoorbeeld in het nieuws speelt meestal redelijk voorspellen wat de beurzen gaan doen. Dan is het leuk om later te kijken of je het goed gezien hebt. Ik volg onder andere wat er in NRC Handelsblad staat, ik lees Beleggers Belangen en ik kijk naar financiële zenders als CNBC en Bloomberg. Niet dat ik er nou de hele tijd mee bezig ben, hoor. Als ik 's ochtends thee zet, luister ik vanuit de keuken naar de televisie. Je hoort dan vanzelf of er iets spannends aan het gebeuren is.

,,Ik kijk iedere dag wel even naar de koersen, maar ik handel niet dagelijks. Ik ben geen daytrader, maar ik ben ook geen langetermijnbelegger. Daar heb ik de leeftijd niet meer voor, om te rekenen met een termijn van tien of twintig jaar. Mijn termijn is nu drie euro – als ik dat bedrag als winst kan pakken, dan doe ik het. Daarbij houd ik de kosten natuurlijk wel goed in de gaten. Op die manier maak ik geen spectaculaire winsten, maar dat hoef ik ook niet.

,,Beleggen is nu veel gecompliceerder dan toen ik ermee begon. Als ik zie hoe jonge mensen beleggen, daar schrik ik weleens van. Ze weten vaak nauwelijks iets af van de bedrijven waar ze in beleggen en ze begrijpen niet genoeg van de beleggingsinstrumenten. Je moet je er een beetje in willen verdiepen, anders kun je heel gemakkelijk veel geld verliezen.''

    • Marcella Breedeveld