Leger pakt vice-premier van Servië op

De vice-premier van Servië, oud-generaal Momcilo Perišic, en een Amerikaanse diplomaat zijn in de nacht van donderdag op vrijdag in Belgrado opgepakt op verdenking van spionage.

Beide mannen werden opgepakt door de militaire politie in een restaurant in de Servische hoofdstad Belgrado op verdenking van ,,spionage en verspreiding van militaire geheimen'', aldus een militair perscommunique. Hun arrestatie werd pas gistermiddag bekend. De Servische regering en de Amerikaanse ambassade hebben woedend gereageerd op de arrestatie. De Servische premier Zoran Djindjic sprak van ,,een eersteklas schandaal''.

Ex-generaal Perišic leverde naar verluidt documenten over aan de Amerikaanse diplomaat. De documenten zouden belastend materiaal over de voormalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic bevatten, die momenteel terecht staat voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Perišic zat vannacht nog steeds vast. De Amerikaanse diplomaat, die door Servische media is geïndentificeerd als John David Neighbor, is na vijftien uur vrijgelaten. De Amerikaanse regering heeft een officieel protest ingediend bij de Joegoslavische regering over de behandeling van hun diplomaat. ,,Hij is psychisch gemolesteerd'', aldus een woordvoerder van de regering. De Amerikaan zou met een zak over het hoofd zijn afgevoerd uit het restaurant. Behalve Perišic en de diplomaat zouden nog twee Joegoslaven zijn gearresteerd.

Perišic was van 1993 tot 1998 opperbevelhebber van het Joegoslavische leger. De oorlogen in Kroatië en Bosnië, inclusief de moord op zevenduizend moslims in Srebrenica, vonden in die periode plaats. De generaal werd in 1998 aan de kant geschoven, waarna hij overliep naar de oppositie. Hij zou wellicht bewijzen kunnen leveren voor de deelname van het Joegoslavische leger aan de oorlog in Bosnië. Oud-president Miloševic ontkent het bestaan van die connectie.

Leden van de Democratische Partij van premier Zoran Djindjic repten gisteravond van een couppoging van het leger. Djindjic weersprak deze berichten. ,,Het toont aan dat de militaire geheime dienst niet meer onder controle is, maar het is geen couppoging'', zei hij. Er waren gisteren in Belgrado meer militairen en politieagenten op de been dan gewoonlijk.

De arrestaties doen de toch al wankele positie van de Servische regering geen goed. Daarin staan de twee belangrijkste partijen, die van de premier Djindjic en die van de Joegoslavische president Vojislav Koštunica, lijnrecht tegenover elkaar. Djindjic is voorstander van samenwerking met het tribunaal, Koštunica keert zich daar tegen.

    • Yaël Vinckx