`Laat belegger op afstand stemmen'

Alle Nederlandse particuliere beleggers moeten op aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven hun stem kunnen uitbrengen, zonder dat zij bij die vergadering aanwezig zijn.

Dat is de kern van een nog niet gepubliceerd advies van een breed samengestelde commissie onder auspiciën van het ministerie van Financiën. Doel is het versterken van de aandeelhoudersdemocratie. Nederland telt zo'n 1,5 miljoen beleggende huishoudens.

De commissie, zo bevestigt een woordvoerder van Financiën, wil dat alle particuliere beleggers die hun aandelen laten bewaren bij een Nederlandse bank automatisch kunnen meestemmen en informatie krijgen van bedrijven, tenzij de beleggers aangeven dat zij daar niet van gediend zijn. Nu moeten beleggers zelf bij de bank vragen om mee te mogen doen met stemmen op afstand.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die naar eigen zeggen zijdelings bij de commissie is betrokken, wijst het voorstel van de hand. De VEB vreest dat ondernemingen op deze manier inzicht krijgen in identiteit en aandelenbezit van beleggers. Door dit inzicht zijn zij in staat om de tot nu toe anonieme belegger met informatie te bestoken.

Vorig jaar is een kleine groep bedrijven een proef begonnen met stemmen op afstand, maar de respons bleek gering. In Nederland weten beursgenoteerde bedrijven niet wie hun beleggers zijn, doordat aandelen niet op naam staan. De commissie onderzoekt of aan deze juridische vorm, in het jargon toondereffecten genoemd, een eind kan worden gemaakt. Door de anonimiteit kunnen toondereffecten ook eenvoudig worden gebruikt voor het witwassen van crimineel verworven gelden. De bestrijding van terrorisme heeft aan dit onderzoek een nieuwe impuls gegeven. Het rapport van de commissie gaat over enkele weken naar het kabinet.

Thema Beleggen: pagina 53-57

    • Menno Tamminga