IOC-voorzitter: `Meer dopestraffen voor Oostenrijk'

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gisteren in Oslo verklaard dat er meer diskwalificaties op komst zijn wegens doping bij de laatste Olympische Winterspelen in Salt Lake City. De Belgische bestuurder doelde vooral op de ploeg van Oostenrijk. Rogge: ,,We hebben vijf positieve gevallen gehad in Salt Lake City. Komend weekeinde zullen wij de situatie van de Oostenrijkse langlaufers bestuderen. Mogelijk dat er sancties op volgen.'' De Oostenrijkse langlaufers zouden bij de Spelen bloeddoping hebben toegepast. In het huis waar ze verbleven is bloedtransfusiemateriaal aangetroffen. ,,Wij zoeken niet alleen naar verboden middelen. Elke manipulatie van bloed is verboden, afname dan wel toevoeging. Het feit dat bloed is toegevoegd, is voldoende om iemand te straffen'', aldus Rogge.