IK STA NOG STEEDS OP VERLIES

Diederik van Rijn (19 jaar)

Student HBO Bedrijfseconomie, tweede jaar

Belegt sinds mei 1998

,,In maart 2000 ging het fout, met de beursintroductie van WorldOnline. Bijna twee jaar daarvoor was ik begonnen met beleggen: in een fonds van de Postbank waar mijn ouders post over hadden gekregen. Daar was ik toen wel in geïnteresseerd, vooral omdat de beurs in die periode zoveel in het nieuws was. In dat fonds gebeurde niet zo veel, maar ik vond het wel leuk om met beleggen bezig te zijn. In de maanden daarna heb ik nog wat meer gekocht, beleggingsfondsen, maar ook aandelen. Ik had aandelen Libertel bijvoorbeeld, maar ook World Online. Daar heb ik toen zelfs nog wat van bijgekocht.

,,Dat de beurs zo in elkaar zakte, had ik nog niet meegemaakt. Maar ik had tijdens de geschiedenislessen op school wel gehoord over de beurscrash van de jaren twintig en ik had ook het boek gelezen van Nick Leeson (fondsbeheerder die in 1995 zijn werkgever Barings met speculaties een miljardenverlies bezorgde, red.). Dus ik wist dat het kon gebeuren. Nee, ik heb het verlies nog niet weggewerkt. Ik heb m'n aandelen WOL ingeruild voor Tiscali. Ik beschouw het maar gewoon als leergeld.

,,Ik vind beleggen vooral leuk om de spanning, al is het natuurlijk wel prettig als je er ook wat mee kunt verdienen. Op dit moment beleg ik niet zoveel: ik ben dit jaar lid geworden van een studentenvereniging en dat kost ook geld. Een aantal vrienden en familieleden belegt ook; we praten er wel eens over, maar minder dan een paar jaar geleden. Het is toch leuker om te praten over aandelen als het goed gaat.

,,Mijn informatie haal ik vooral van internet; er zijn verschillende beleggingssites die ik regelmatig bezoek. Teletekst of zo kijk ik niet vaak naar. Een krant heb ik dit moment niet; ik lees Metro en Spits, maar daar staat natuurlijk niet veel financiële informatie in. Het is overdreven te zeggen dat ik altijd met beleggen bezig ben, maar ik denk er wel regelmatig aan. Bijvoorbeeld als ik naar het nieuws kijk, dan denk ik wel even door over de gevolgen die een bepaalde gebeurtenis kan hebben op de beurs.''

    • Marcella Breedeveld