IEDERE DAG UURTJE KOERSEN KIJKEN

Stefan Timmer (17 jaar)

Vwo-leerling, eindexamenjaar

Belegt sinds 1999

,,In de drie jaar dat ik nu beleg, heb ik nog niet veel positieve momenten meegemaakt. Dat is voor mij geen reden om te stoppen. Het is juist een extra motivatie. Nee, niet iedereen begrijpt dat. Mijn ouders zeggen ook wel eens: `Zet je geld nou gewoon op een spaarrekening'. Dat doe ik ook. Ik beleg alleen met het geld dat ik verdien door reclame-inkomsten op mijn homepage, dat is zo'n honderd euro per maand. Sparen doe ik met het geld van mijn bijbaantje.

,,Ik ben begonnen met beleggen zoals de meeste mensen dat doen, via familieleden die aandelen hebben. Daar hoor je ze dan over praten op verjaardagsfeestjes en toen ben ik het zelf ook gaan doen. Eerst via het Easyblue Beleggingsfonds van de Postbank, dat speciaal voor jongeren is. Later ben ik zelf rechtstreeks gaan beleggen. Ik heb tot nu toe alleen beleggingsfondsen en aandelen. Opties doe ik niet – ik heb op dit moment geen tijd om het te volgen en ik heb me er ook nog niet echt in verdiept. Qua aandelen beleg ik vooral in hoogrisicobedrijven; daar heb je tenminste ook kans op een hoger rendement. Anders blijft er niets over, na aftrek van je aankoopkosten en zo.

,,Ik kijk iedere dag wel even een uurtje naar de koersen van de aandelen, als ik uit school kom. Meestal op internet. Ik beleg ook online. Meestal weet ik van te voren al op welke koers ik bepaalde aandelen wil kopen of verkopen. Via de site Koersalarm kan ik mezelf sms-berichten laten sturen wanneer die koersen bereikt zijn.

,,Of ik in drie jaar winst hebt gemaakt? Nee, over die hele periode ben ik inmiddels 30 procent van mijn inleg verloren. Maar daar zit ik niet mee, hoor. Natuurlijk is het niet leuk als je uit school komt en de koers van je aandeel is 60 procent gedaald. Maar daar zet ik me wel weer snel overheen. Ik ben geen type om daar boos van te worden.''

    • Marcella Breedeveld