`Historische' wet voor vrouw in Nepal

Vrouwen in Nepal mogen voortaan abortus laten plegen en krijgen ook verder een reeks rechten die in Nepal zelf `historisch' wordt genoemd. Dat is het gevolg van de controversiële `Vrouwenwet', die het Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd.

Volgens de huidige wet in Nepal krijgt een vrouw levenslange gevangenisstraf voor abortus, ook als de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of incest, of als er sprake is van een levensbedreigende situatie. In de bergstaat in de Himalaya sterven elk jaar 537 uit elke 100.000 vrouwen aan complicaties bij een zwangerschap, vergeleken met zeven per 100.000 in de VS. Deskundigen van de Verenigde Naties schatten dat de helft van die vrouwen sterft door onveilige abortussen.

De Vrouwenwet bepaalt dat een vrouw tot twaalf weken zwangerschap abortus mag plegen, en tot achttien weken als er sprake is geweest van verkrachting of incest.

De goedkeuring is een historische beslissing, die nog lang zijn invloed zal laten voelen in de conservatieve Nepalese maatschappij, zo schrijft de Kathmandu Post.

Vrouwen krijgen een aantal rechten die hun positie ten opzichte van mannen moet verbeteren, onder andere met betrekking tot echtscheiding en het erven van eigendom. De wet bant de aloude praktijken van kinderhuwelijken en polygamie.

Advocate Melissa Upreti noemt het wetsvoorstel ,,inderdaad historisch, gezien de discriminatie die vrouwen bijna 150 jaar lang van hun basisrechten beroofde''. Ondanks de veranderingen klagen vrouwenrechtenactivistes dat er nog mazen in de wet zitten.