HET KAN VERSLAVEND ZIJN

Belia van den Beukel (48 jaar)

Medewerkster Planning & Control

Belegt sinds 1995

,,Ik ben met beleggen begonnen in 1995, in een periode dat ik ziek was en daardoor niet kon werken. Ik was heel erg bang dat ik in de WAO terecht zou komen en ik raakte toen helemaal bezeten van sparen, sparen, sparen. Het waren gouden jaren om te beleggen, dus dat leek me een uitstekende manier om aan extra geld te komen. Ook toen ik weer gewoon aan het werk was, bleef ik ermee doorgaan. Ik had de smaak te pakken gekregen.

,,De eerste twee jaar belegde ik via beleggingsfondsen, daarna kocht en verkocht ik zelf aandelen. Ook schrijf ik regelmatig opties op aandelen. Als het goed gaat op de beurs, beleg je op een andere manier dan wanneer het minder gaat. Daar moet je wel aan wennen. Toen het slechter ging, heb ik een cursus gevolgd waar ik leerde om op zo'n manier te beleggen dat je niet alles dagelijks op de voet hoeft te volgen. Momenteel zit ik in rente, aandelen en beleggingsfondsen. Een gedeelte van het geld is voor speculeren: dat doe ik via een SMS-service, waarbij ik via mijn mobiele telefoon aan- of verkoopadviezen krijg. Ik doe dat alleen op de dagen dat ik er tijd voor heb, meestal maar een dag per week. Ik handel alleen in opties op de AEX.

,,Beleggen kan heel spannend zijn. Het kan ook verslavend werken. Dan moet je gaan oppassen. Er was een periode, in 1997 en 1998, dat ik er heel veel mee bezig was. Nu ben ik op dat gebied weer veel rustiger geworden. Ik doe er nog wel dagelijks iets aan, maar dat komt vooral omdat ik gebruik maak van een koersenprogramma waarvoor iedere dag via internet even de koersen binnengehaald moeten worden. Daarnaast ben ik geabonneerd op een dagelijkse mailinglist van een beleggingsadviseur. Maar ik laat me niet meer opjagen door ontwikkelingen op de beurs. Ik heb gekozen voor mezelf, voor rust.''

    • Marcella Breedeveld