Geweld jaagt arbiters weg

Het aantal bondsscheidsrechters in het amateurvoetbal is de afgelopen tien jaar gehalveerd tot zevenduizend arbiters. Hierdoor moet driekwart van de wedstrijden door een clubscheidsrechter worden geleid. Deze `thuisfluiter' maakt vaak geen melding op het wedstrijdformulier van molestaties of andere overtredingen die de thuisspelende ploeg begaat.

Het tekort aan opgeleide arbiters wordt vooral veroorzaakt door het toenemende geweld. ,,Als je hoort hoeveel narigheid er plaatsvindt, is het logisch dat de animo om te fluiten afneemt'', zegt topscheidsrechter Dick Jol.

De KNVB heeft moeite jongeren te strikken voor een scheidsrechterscursus. Er is sprake van vergrijzing in het arbiterscorps. Door de sterke daling heeft de KNVB de maximum leeftijd verhoogd tot zeventig jaar. Vijftigers en zestigers voeren de boventoon. Hoogbejaarden blijven taboe. Vorige week werd een verzoek tot dispensatie van een zeventigjarige arbiter afgewezen door het gerechtshof.

Volgens de centrale organisatie van voetbalscheidsrechters (COVS) hebben de amateurclubs geen baat bij de doorstroming van arbiters, aangezien de thuisclubs voor de kosten opdraaien wanneer een bondsscheidsrechter fluit. COVS-voorzitter Th. Solen spreekt van ,,hypocriet gedrag''.

Scheidsrechters: pagina 11

    • Jaap Bloembergen