Een veldslag om het eerste olienieuwtje

Een bloedend been. Dat is het resultaat van de stormloop van de vier trappen in het hoofdkwartier van OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen.

,,Het doet verrekte zeer. En ik was eigenlijk niet eens van plan om mee te rennen'', zegt Chad Brown. De Amerikaanse energieconsultant deed mee voor de lol, maar nu trekt hij een pijnlijk gezicht en hinkt weg, op zoek naar pleisters.

De stormloop vindt elke zes maanden plaats, voor het begin van de OPEC-vergadering waar de 11 olieministers de situatie op de oliemarkt bespreken en de productiequota's vaststellen voor het komende half jaar. Vlak voor het begin van de bijeenkomst mogen de tientallen journalisten, analisten en consultants naar de vergaderzaal om, geleund over de tafels waarachter de ministers zitten, een paar minuten vragen te stellen. Als je de eerste wilt zijn moet je snel zijn. En moedig, want als de woordvoerder van OPEC het sein geeft ontstaat er een duw- en trekpartij op de stenen trappen. Er wordt geschreeuwd naar de cameramannen die vervaarlijk zwaaiend met hun apparatuur proberen de concurrentie achter zich te houden.

De race naar boven is het hoogtepunt van het circus rond de OPEC-vergaderingen. Dagenlang beweegt het zich door de oude binnenstad van de Oostenrijkse hoofdstad. In de vijfsterrenhotels waar de delegaties logeren zitten de lobby's vol met verslaggevers en analisten.

Elke keer als een minister zich vertoont zwermen zij om hem heen, van de lift tot de auto en weer terug, tot grote hilariteit van het hotelpersoneel. Bodyguards weren de taperecorders af die in het gezicht van de ministers worden geduwd en de Oostenrijkse politie, met de machinegeweren onder de arm, probeert tevergeefs het overzicht te houden. Verwonderde hotelgasten kijken toe en vragen zich hardop af of er soms een filmster aanwezig is. De ministers laten het minzaam lachend over zich heenkomen. Zij lijken het circus wel amusant te vinden. Voor Chad Brown is de lol ervan af. Hij heeft pleisters gevonden en houdt het voor gezien.

    • Heleen de Graaf