Eén oud-politicus op Lijst Fortuyn

Onder de eerste vijftien kandidaten voor de Tweede Kamer op de Lijst Fortuyn staat er één met ervaring in de politiek. Onder die vijftien bevinden zich vier medisch specialisten.

Op nummer drie staat Jim Janssen van Raay (69). Hij was advocaat, achttien jaar lid van het Europees parlement voor het CDA en voorzitter van de internationale federatie van beroepsvoetballers.

De overige kandidaten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, het onderwijs en de politie. Zij hebben geen politiek verleden. Vier van de eerste tien kandidaten zijn ouder dan zestig jaar.

Op de tweede plaats na Fortuyn staat de ondernemer João Varela (37) uit Maassluis. Hij is van Kaapverdiaanse afkomst, studeerde economie aan de Erasmus Universiteit en zit in de top van een cosmeticabedrijf. Onder de eerste tien kandidaten is één vrouw, landbouwdeskundige Winny de Jong. Zij is hoofd consument en kwaliteit bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De Jong staat op de vierde plaats. Op de vijfde plaats staat oud-hoofdredacteur van het weekblad Elsevier Ferry Hoogendijk (68). Hij was vijftig jaar lid van de VVD, maar ergert zich al anderhalf jaar aan de `puddingachtigheid' van die partij. Mat Herben (43) is nummer zes op de kandidatenlijst. Hij is woordvoerder van de Lijst Fortuyn en werkzaam als voorlichter op het ministerie van Defensie. Op nummer zeven staat een politieman en op nummer acht een notaris, van wie de namen nog niet bekend zijn.

De namen van vier medici op de lijst Fortuyn zijn wel bekend. Op de negende plaats staat de hoogleraar fysiologie dr. V. Bonke (62), oud-VVD'er, voormalig rector magnificus van de Universiteit van Maastricht en decaan van de faculteit geneeskunde. Nummer tien is cardioloog F. Dekker, directeur van privé-kliniek Medisch Centrum Viken in Bilthoven. Bij de eerste vijftien zit ook de van oorsprong Tsjechische internist M. Zvonar en de longarts G. Jukema. De longarts Jukema (43) is verbonden aan het Waterlandziekenhuis in Purmerend. ,,We delen een grote zorg over de wantoestanden in de Nederlandse ziekenhuizen'', is Jukema's verklaring voor de interesse van medici in de Lijst Pim Fortuyn. ,,De staf van mijn ziekenhuis was razend enthousiast over mijn besluit.'' Voor de Eerste Kamer zijn beschikbaar T. Sleeswijk Visser, ex hoofd van de MARID, de marine inlichtingendienst tevens ex-hoofd beveiliging van Philips, en de Britse KNO-arts prof. dr. G.B. Snow van het VU ziekenhuis. De laatste zal zich daartoe laten naturaliseren.

Hoofdartikel: pagina 7

    • Jutta Chorus